Sałatka z kurczakiem , awokado i mango

 


Bardzo udane połączenie sałaty ze smażonym kurczakiem, mango i awokado. 
W oryginalnym przepisie (Natashas Kitchen) do sałaty dodany był zielony ogórek. Zastąpiłam go podsmażoną na grillowej patelni cukinią. 
W sosie pominęłam miód. 
Polecam!



Sałatka z kurczakiem, awokado i mango  - przepis

Składniki

  • 2 szt - ok 350 g  piersi z kurczaka  
  •  sól  do smaku
  •  pieprz czarny do smaku
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • ok 100g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1/2 cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 mango, bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 awokado, bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 małej fioletowej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach, prażonych, do posypania

 Sos Vinaigrette:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku - starty
  • 1 łyżeczka soli morskiej - lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku


przygotowanie

Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku. Słoik zakręcić, sos wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem.

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, a następnie doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku i Smażyć na oliwie po ok 3 - 4 minuty z każdej strony, tak długo aż kurczak będzie ładnie zrumieniony i dobrze usmażony w środku. ( czas orientacyjny, zależy od grubości płatów kurczaka)

Jeżeli nie jesteście pewni czy jest już gotowy, warto przekroić pierś w najgrubszym miejscu aby sprawdzić czy mięso nie jest jeszcze surowe.  

Jeżeli mięso jest już zrumienione ale jeszcze surowe ( różowe) w środku, można na patelnię wlać łyżkę wody, patelnię przykryć i w ten sposób mięso dosmażyć. 

Gotowe piersi zdjąć  z patelni, schłodzić przez 5 minut, a następnie pokroić w poprzek  w paski 

Cukinię pokroić w plastry (ok 6 mm gr) - smażyć z dwóch stron najlepiej na patelni grillowej, lekko skropionej oliwą - tak długo aż cukinia lekko zmięknie i delikatnie się zrumieni.  ostudzić. 

Sałatę pokroić w poprzek ( 2-3 cm ), opłukać i osuszyć - najlepiej w wirówce do sałaty.

Mango odkroić od pestki, usunąć skórę, pokroić w kostkę

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w kostkę

Pomidorki umyć, przekroić na pół

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki

Płatki migdałowe wrzucić na suchą patelnie, podsmażać tak długo aż lekko się zbrązowią.

Sałatę włożyć do miski. Dodać kurczaka, awokado, mango, cukinię, cebulę i pomidorki. 

Sałatę polać przygotowanym sosem. Wymieszać. 

Posypać kolendrą i płatkami migdałowymi. 

Podawać

Smacznego!

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary