Sałatka z kurczakiem , awokado i mango
Sałatka z kurczakiem, awokado i mango - przepis
Składniki
- 2 szt - ok 350 g piersi z kurczaka
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- czosnek granulowany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mini sałaty rzymskie
- ok 100g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/2 cukinii pokrojonej w plastry
- 1 mango, bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 awokado, bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 małej fioletowej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- garść posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach, prażonych, do posypania
Sos Vinaigrette:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku - starty
- 1 łyżeczka soli morskiej - lub do smaku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
przygotowanie
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku. Słoik zakręcić, sos wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem.
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, a następnie doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku i Smażyć na oliwie po ok 3 - 4 minuty z każdej strony, tak długo aż kurczak będzie ładnie zrumieniony i dobrze usmażony w środku. ( czas orientacyjny, zależy od grubości płatów kurczaka)
Jeżeli nie jesteście pewni czy jest już gotowy, warto przekroić pierś w najgrubszym miejscu aby sprawdzić czy mięso nie jest jeszcze surowe.
Jeżeli mięso jest już zrumienione ale jeszcze surowe ( różowe) w środku, można na patelnię wlać łyżkę wody, patelnię przykryć i w ten sposób mięso dosmażyć.
Gotowe piersi zdjąć z patelni, schłodzić przez 5 minut, a następnie pokroić w poprzek w paski
Cukinię pokroić w plastry (ok 6 mm gr) - smażyć z dwóch stron najlepiej na patelni grillowej, lekko skropionej oliwą - tak długo aż cukinia lekko zmięknie i delikatnie się zrumieni. ostudzić.
Sałatę pokroić w poprzek ( 2-3 cm ), opłukać i osuszyć - najlepiej w wirówce do sałaty.
Mango odkroić od pestki, usunąć skórę, pokroić w kostkę
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w kostkę
Pomidorki umyć, przekroić na pół
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki
Płatki migdałowe wrzucić na suchą patelnie, podsmażać tak długo aż lekko się zbrązowią.
Sałatę włożyć do miski. Dodać kurczaka, awokado, mango, cukinię, cebulę i pomidorki.
Sałatę polać przygotowanym sosem. Wymieszać.
Posypać kolendrą i płatkami migdałowymi.
Podawać
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam