Wędzona pasta z suszonych pomidorów i śliwek
Pyszna pasta do chleba, makaronu, wędlin. Pierwszy raz jadłam taką pastę na ceramicznych warsztatach, a przepis znalazłam na stronie Jadłonomii.
Od siebie dodałam ząbek czosnku. Pastę można rozrzedzić tylko wodą z moczenia śliwek, ja dodałam też trochę oleju z pomidorów.
Miałam śliwki wędzone i suszone, użyłam więc ich mieszanki. Można użyć śliwek jednego rodzaju
Bardzo polecam! Pyszne!
Wędzona pasta z suszonych pomidorów i śliwek - przepis
Składniki ( na 1 średni słoik)
- 10 suszonych śliwek ( dałam pół na pół wędzone i suszone)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- ok 150 g suszonych pomidorów w oleju - odcedzonych, waga po odcedzeniu
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry - opcjonalnie
- chili, pieprz, sól - do smaku
przydatne sprzęty
Przygotowanie:
Śliwki włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.
W pojemniku blendera umieścić odcedzone pomidory, dodać czosnek, wędzoną paprykę, kolendrę, szczyptę soli, pieprzu i chili. Zmiksować, niezbyt drobno.
Śliwki odcedzić, wodę zachować.
Śliwki dodać do pomidorów, miksować, dodając po trochu wody z moczenia śliwek i oleju z pomidorów - aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam