surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy
Prosty przepis na bardzo smaczną surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy.
Sos jest pyszny - jeżeli lubicie surówkę bardziej wilgotną, po prostu zróbcie go więcej.Można sos nieco dosłodzić - dla mnie miód i rodzynki z sałatki, dawały wystarczającą ilość słodyczy, więc cukier pominęłam.
Czerwona kapusta w wydaniu "ciepłym" nie należy do moich ulubionych, ale wszelkie surówki z jej dodatkiem - już tak.
Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Ameryka i ja
Surówka z czerwonej kapusty - przepis
Składniki
- ok 300g (pół główki ) czerwonej kapusty średniej wielkości
- 1 mała pomarańcza (mogą być 2 mandarynki)
- 1/4 szklanki podprażonych na patelni orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- garść rukoli
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z granatów ( lub innego ulubionego )
- 1/2 łyżki miodu
- 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/8 łyżeczki soli - lub do smaku
- 1/8 łyżeczki pieprzu - lub do smaku
przygotowanie
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb.
Cienko poszatkować. Użyłam robota i tarczy do krojenia w cienkie plasterki.
Kapustę włożyć do miski. Dodać umytą rukolę.
W kubeczku wymieszać widelcem sok z cytryny, miód, oliwę oraz ocet.
Doprawić solą i pieprzem.
Do kapusty dodać rodzynki i sos. Dobrze wymieszać.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Orzechy wrzucić na suchą patelnię, podgrzewać przez chwilę aby lekko się podprażyły.
Pomarańczę (lub mandarynki) obrać i podzielić na cząstki.
Przed podaniem dodać do kapusty owoce i prażone orzechy
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam