Ciasto wieniec orzechowy


W tym roku na święta upiekłam orzechowy wieniec. Od dawna kusił mnie ten rodzaj ciasta, a święta są świetną okazją aby zrobić coś nowego.   

Nadzienie orzechowe powstało głównie dlatego, że mamy sporo własnych orzechów włoskich.

Ciasto do wieńca zrobiłam moje ulubione czyli krucho-drożdżowe.

Masa nie jest zbyt słodka - taką lubię, ale można oczywiście dodać więcej cukru. 

Tym razem nie robiłam żadnej polewy, myślę  jednak, że  polanie lukrem lub czekoladą byłoby smakowite. 

Polecam!


wieniec orzechowy - przepis

składniki 

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1,5 łyżki lekko kwaśnej śmietany
  •  skórka otarta z 1 mandarynki
  • 1  łyżka cukru pudru lub ksylitolu
  • 1 cale jajo + 1 żółtko
  • 1/6 łyżeczki soli

farsz orzechowy:

  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g ksylitolu
  • 200 g śmietanki 30 %

dodatkowo

  • garść suszonych żurawin - najlepiej bez dodatku cukru

przydatne

młynek do orzechów

przygotowanie

Przygotować farsz

Składniki farszu wymieszać w misce, tak aby się połączyły.

Drożdże dokładnie wymieszać ze śmietaną. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże ze śmietaną, skórkę z mandarynki  cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . 

Można tęż ciasto zagnieść w robocie. (Używam do tego końcówki z  nożem )

Zagniecione ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie, w formie prostokąta ok 50 x 30.  Pokryć równomiernie farszem orzechowym, posypać żurawinami. 

Zwinąć, ostrożnie wzdłuż dłuższego boku w roladę.

Zawiniętą roladę przeciąć wzdłuż na pół tak, aby jeden koniec pozostał połączony.

Zapleść ze sobą dwie części, przeciętą częścią z nadzieniem -  do góry. 

Przenieść na papier do pieczenia , przykryć np miską i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 180 st C.  Wstawić wyrośnięte ciasto. Piec  30 - 40 min, do momentu aż ciasto i spód ładnie się zrumienią.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary