Ciasto mandarynkowe wg Nigelli Lawson
Pyszne mandarynkowe ciasto wg przepisu Nigelli Lowson. Bardzo aromatyczne.
Zamiast mąki używamy zmielonych migdałów.
Jedyna kłopotliwa czynność to gotowanie owoców, ale jeżeli użyjemy szybkowaru, czas gotowania znacznie się skróci.
Ciasto robiłam z mandarynek. Zgodnie z przepisem gotuje się je bez ścierania skórki, ja wykorzystałam poradę czytelnika Nigelli i przed gotowaniem starłam z owoców skórkę. Dodana surowa do ciasta, faktycznie wpływa na to, że ciasto ma bardzo mandarynkowy aromat.
Zmniejszyłam też ilość cukru - w oryginalnym przepisie było 225 g.
Autorka pisze, że co ciasto jest lepsze dzień po zrobieniu, ale ja nie wytrzymałam i spróbowałam jak tylko ostygło. Na noc wstawiłam do lodówki.
I po upieczeniu, i po nocy w lodówce było równie smaczne.
Myślę, że jeżeli zrobicie na wierzchu polewę z lukru lub czekolady i przystroicie plastrami mandarynki, to ciasto będzie się świetnie nadawało na świąteczny stół.
Bardzo polecam!
Ciasto mandarynkowe wg Nigelli Lawson - przepis
składniki
- 4 sztuki (około. 375 g) mandarynek lub klementynek
- 6 dużych jaj
- 120 gramów cukru ( dałam ksylitol)
- 250 gram mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
- starte migdały do posypania formy
przygotowanie
Przygotować owoce.
Mandarynki sparzyć, na drobnej tarce zetrzeć z nich skórę. startą skórkę odstawić na bok.
Otarte owoce ułożyć na wkładce do gotowania na parze w szybkowarze, na dno wlać 1 szklankę wody. Szybkowar zamknąć. Ustawić wysokie ciśnienie i czas gotowania 25 minut.
Po wyłączeniu odczekać jeszcze 5 minut, a następnie wypuścić do końca parę i szybkowar otworzyć
(Można włożyć owoce do garnuszka z niewielką ilością zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować na małym ogniu 2 godziny, pilnować aby woda nie wyprowała)
Wodę z gotowania wylać, a mandarynki ostudzić. Przekroić każdy owoc na pół i usunąć pestki.
Mandarynki zmiksować w misie robota - użyłam noża.
Do misy robota dodać pozostałe składniki: migdały, jajka, ksylitol, proszek do pieczenia i startą wcześniej, mandarynkową skórkę, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C
Okrągłą, wysoką foremkę z wyjmowanym dnem, ( śr 20 cm) posmarować masłem, obsypać tartymi migdałami.
Do przygotowanej foremki wlać ciasto.
Piec przez 60 min, wbita w ciasto wykałaczka powinna wyjść czysta.
Jeżeli to konieczne, na ostatnie 20 min pieczenia można ciasto przykryć folią, aby się zbyt nie przypiekło z wierzchu.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w foremce - na ruszcie.
Gdy ostygnie, wyjąć je z formy.
Smacznego!
Howdy! This article couldn't be written any better!
OdpowiedzUsuńLooking at this post reminds me of my previous roommate! He continually
kept preaching about this. I most certainly will forward
this article to him. Pretty sure he'll have a very good read.
I appreciate you for sharing!