Pieczona perliczka z jabłkami i żurawiną
Perliczka upieczona według przepisu Karola Okrasy.
Nie miałam niektórych składników -zastąpiłam je innymi, Zamiast konfitury z pigwy użyłam domowych powideł śliwkowych. Nie miałam tez bazylii, ale jej brak w niczym nie wpłynął na smak perliczki.
Sosu nie doprawiałam już powidłami, gdyż był moim zdaniem wystarczająco słodki. Mojego sosu było sporo - nie żałowałam wina - dlatego w czasie dzielenia mięsa dosyć mocno go odparowałam na dużym ogniu
Bardzo polecam, bo ptaszydło pyszne!.
Składniki:
- 1 cała perliczka
- sól
- pieprz
- majeranek
Farsz
- 1 jabłko
- 150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
dodatkowo
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 plasterki wędzonej szynki
- rozmaryn i tymianek o posypania
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina ( lub więcej, wedle uznania)
- sól, pieprz, olej rzepakowy
- masło
przygotowanie:
Perliczkę umyć i osuszyć. Lekko polać olejem, dokładnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny.Przygotować farsz.
Jabłko ze skórką pokroić w kostkę. Dodać żurawinę, powidła i posiekane zioła: rozmaryn, tymianek. Wymieszać i nałożyć farsz do tuszki - ile się da. Resztę odstawić na bok.
Otwór w perliczce pospinać przy pomocy wykałaczek i sznurka kuchennego.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Perliczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia, piersiami do góry. Obłożyć plastrami boczku i szynki, posypać ziołami: rozmarynem, tymiankiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 2 godzin.
Po 15 minutach pieczenia podlać winem, i dodać resztę farszu.
W trakcie pieczenia nadal polewać tak często, aby perliczka nie przywarła do naczynia.
Upieczona perliczka powinna być ładnie zrumieniona.
Upieczona perliczka powinna być ładnie zrumieniona.
Gotową przełożyć na półmisek, a sos z pieczenia przelać do garnka lub wysokiej patelni - używam woka.
Zmiksować, dodać łyżkę masła, ustawić na dużym ogniu i odparować do właściwej konsystencji.
W międzyczasie perliczkę podzielić na 4 części
Mięso podajemy obficie polane sosem! Pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam