Konfitura z żurawiny

 


Konfitura z żurawiny do mięs wszelakich. I nie tylko. Pyszna!
Kupioną na rynku żurawinę, dzielę zwykle  na niewielkie porcje, po ok 250 g, i zamrażam.  
Konfiturę przygotowuję z takiej właśnie ilości żurawin, i na ogół  zjadamy ją na bieżąco. Bardzo polecam. 

Przepis ze strony Moje Wypieki 


konfitura z żurawiny - przepis

Składniki

  • 250 g żurawiny, świeżej lub mrożonej 
  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza
  • 50 g ksylitolu
  • 1/4 szklanki wody 

przygotowanie 

Pomarańczę sparzyć  Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. 

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce

Żurawiny umyć, włożyć do miski. 

Do żurawin dodać ksylitol, startą, pomarańczową skórkę i 4 łyżki soku z pomarańczy ( resztę wypić )

Wymieszać.

Połowę tak przygotowanych żurawin włożyć do niewielkiego garnka z grubym dnem ( ja użyłam woka)

Dodać jabłka i wodę. Zagotować, a następnie zmniejszyć gaz i gotować ok 15 minut  - jabłka będą miękkie a woda częściowo odparuje.

Dorzucić resztę żurawiny i gotować na małym ogniu jeszcze ok 30 minut - do czasu aż nasza konfitura zgęstnieje, W trakcie gotowania pamiętać o mieszaniu, aby owoców nie przypalić.

Gotową, gorącą  żurawinę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary