Sałatka z karczochów i topinambura


Dzisiaj przepis na szybką sałatkę z topinamburów i karczochów. Połączenie okazało się bardzo smaczne. Lekko orzechowy smak surowych topinamburów wzmocniłam dodając młode, włoskie orzechy - o tej porze są najlepsze! Użyłam świeżego oregano ale można je zastąpić innymi świeżymi ziołami.  Bardzo dobrze sprawdziła się też suszona miechunka - jest lekko kwaskowata, pasuje do wytrawnej sałatki. Prosto i smacznie. Polecam!


Sałatka z karczochów i topinambura - przepis

Składniki

  • ok 250 g  topinambura
  • słoik karczochów w zalewie ( ok 180 g po odsączeniu)
  • garść obranych orzechów włoskich, pokruszonych
  • kilka sztuk suszonych żurawin lub miechunki 
  • listki z 2-3 gałązek oregano

sos:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu pomarańczowego ( lub białego winnego)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

przygotowanie

Karczochy odsączyć z zalewy, włożyć do miski

Topinambur umyć i obrać. Obrane bulwy wkładać do wody z cytryną, co zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu.

Topinambur pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub na tzw mandolinie. 

Ułożyć na karczochach. 

Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i energicznie wymieszać.

Sosem polać sałatkę, posypać orzechami, żurawiną i listkami oregano.

Przed podaniem wymieszać . Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary