Sałatka z karczochów i topinambura
Dzisiaj przepis na szybką sałatkę z topinamburów i karczochów. Połączenie okazało się bardzo smaczne. Lekko orzechowy smak surowych topinamburów wzmocniłam dodając młode, włoskie orzechy - o tej porze są najlepsze! Użyłam świeżego oregano ale można je zastąpić innymi świeżymi ziołami. Bardzo dobrze sprawdziła się też suszona miechunka - jest lekko kwaskowata, pasuje do wytrawnej sałatki. Prosto i smacznie. Polecam!
Sałatka z karczochów i topinambura - przepis
Składniki
- ok 250 g topinambura
- słoik karczochów w zalewie ( ok 180 g po odsączeniu)
- garść obranych orzechów włoskich, pokruszonych
- kilka sztuk suszonych żurawin lub miechunki
- listki z 2-3 gałązek oregano
sos:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu pomarańczowego ( lub białego winnego)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
przygotowanie
Karczochy odsączyć z zalewy, włożyć do miski
Topinambur umyć i obrać. Obrane bulwy wkładać do wody z cytryną, co zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu.
Topinambur pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub na tzw mandolinie.
Ułożyć na karczochach.
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i energicznie wymieszać.
Sosem polać sałatkę, posypać orzechami, żurawiną i listkami oregano.
Przed podaniem wymieszać . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam