Zrazy wołowe zwijane z szybkowaru



Pyszne zwijane zrazy, tym razem przygotowane w elektrycznym szybkowarze. 

To urządzenie znacznie przyspiesza cały proces. Aby było jeszcze szybciej, kupiłam wołowinę i jeszcze w sklepie, plastry zostały przepuszczone przez  specjalną maszynę, dzięki czemu nie musiałam ich już rozbijać tłuczkiem. Po rozbiciu plastry były na tyle duże, że część przekroiłam na pół. W sumie z tej porcji wołowiny zrobiłam 13 niewielkich zrazów. 

Dodałam kilka gałązek świeżych ziół oregano i tymianku - takie akurat miałam pod ręką. Ale można do sosu dodać zioła suszone.- 

Sosu wyszło dużo. Przetarłam go przez sito i częściowo odparowałam, a na końcu zagęściłam mąką kukurydzianą.  

Bardzo polecam!



Zrazy wołowe zwijane z szybkowaru - przepis

składniki:

  • ok 1,5  kg wołowiny bez kości ( zrazowa)
  • kawałek słoniny
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1 cebula do zrazów i 2 do sosu
  • musztarda
  • pieprz, sól
  • mąka do obsypania
  • ok 400 ml wody
  • 2 do sosu
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • świeże zioła  - np tymianek, oregano

dodatkowo

  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
Przydatne


przygotowanie:

Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. 

Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczka. 

Słoninę i ogórki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka

Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie. Posolić i popieprzyć. 

Każdy posmarować musztardą, następnie przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie położyć cebulę , ogórek i słoninkę. Zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.

Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką.

Na patelni rozgrzać olej. Zrazy dobrze zrumienić ze wszystkich stron. 

Przełożyć na bok, a na patelni lekko obsmażyć pozostałą, pokrojoną w piórka cebulę. 

Cebulę włożyć do szybkowaru, na niej ułożyć mięso. 

Na patelnię po smażeniu wlać wodę, podgrzać i zeskrobać wszystkie pozostałości po smażeniu.

Płyn przelać do  szybkowaru. 

Dodać pokrojony w plasterki czosnek i gałązki ziół.

Zamknąć pokrywę, Ustawić szybkowar na program wołowina ( ciśnienie wysokie, czas gotowania 35 min.)

Po tym czasie mięso będzie miękkie. Zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przetrzeć przez sito  na patelnię.

Sos zagęścić. 

Można to zrobić odparowując nadmiar płynu, lub poprzez dodanie 1 łyżki mąki kukurydzianej. Mąkę wymieszać z łyżką zimniej wody i dopiero dodać do sosu. Zagotować, poczekać aż zgęstnieje. 

Jeśli sos wyda się zbyt rzadki - dodać więcej mąki. 

 W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, można również dodać trochę masła. 

Zrazy podawać  z sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary