Zrazy wołowe zwijane z szybkowaru
Pyszne zwijane zrazy, tym razem przygotowane w elektrycznym szybkowarze.
To urządzenie znacznie przyspiesza cały proces. Aby było jeszcze szybciej, kupiłam wołowinę i jeszcze w sklepie, plastry zostały przepuszczone przez specjalną maszynę, dzięki czemu nie musiałam ich już rozbijać tłuczkiem. Po rozbiciu plastry były na tyle duże, że część przekroiłam na pół. W sumie z tej porcji wołowiny zrobiłam 13 niewielkich zrazów.
Dodałam kilka gałązek świeżych ziół oregano i tymianku - takie akurat miałam pod ręką. Ale można do sosu dodać zioła suszone.-
Sosu wyszło dużo. Przetarłam go przez sito i częściowo odparowałam, a na końcu zagęściłam mąką kukurydzianą.
Bardzo polecam!
Zrazy wołowe zwijane z szybkowaru - przepis
składniki:
- ok 1,5 kg wołowiny bez kości ( zrazowa)
- kawałek słoniny
- 2-3 kiszone ogórki
- 1 cebula do zrazów i 2 do sosu
- musztarda
- pieprz, sól
- mąka do obsypania
- ok 400 ml wody
- 2 do sosu
- 4-5 ząbków czosnku,
- świeże zioła - np tymianek, oregano
dodatkowo
- łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
przygotowanie:
Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.
Każdy plaster zbić tłuczkiem na cienki płat, najwygodniej włożyć mięso między folię spożywczą lub do foliowego woreczka.
Słoninę i ogórki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka
Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie. Posolić i popieprzyć.
Każdy posmarować musztardą, następnie przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie położyć cebulę , ogórek i słoninkę. Zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.
Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Zrazy dobrze zrumienić ze wszystkich stron.
Przełożyć na bok, a na patelni lekko obsmażyć pozostałą, pokrojoną w piórka cebulę.
Cebulę włożyć do szybkowaru, na niej ułożyć mięso.
Na patelnię po smażeniu wlać wodę, podgrzać i zeskrobać wszystkie pozostałości po smażeniu.
Płyn przelać do szybkowaru.
Dodać pokrojony w plasterki czosnek i gałązki ziół.
Zamknąć pokrywę, Ustawić szybkowar na program wołowina ( ciśnienie wysokie, czas gotowania 35 min.)
Po tym czasie mięso będzie miękkie. Zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przetrzeć przez sito na patelnię.
Sos zagęścić.
Można to zrobić odparowując nadmiar płynu, lub poprzez dodanie 1 łyżki mąki kukurydzianej. Mąkę wymieszać z łyżką zimniej wody i dopiero dodać do sosu. Zagotować, poczekać aż zgęstnieje.
Jeśli sos wyda się zbyt rzadki - dodać więcej mąki.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, można również dodać trochę masła.
Zrazy podawać z sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam