Pieczony topinambur
Kupiłam niedawno bardzo ładne bulwy topinambura. Topinambur najbardziej lubię surowy - na przykład w sałatce, jak TUTAJ - tym razem postanowiłam go upiec.
Tak przygotowany stanowi smaczny dodatek do drugiego dania i znakomicie zastąpi ziemniaki.
Bulwy są lekko słodkawe, o nieco orzechowym smaku.
Warzywa nie trzeba dokładnie obierać, wystarczy je starannie oczyścić i umyć.
Ja jednak zdecydowałam się na obranie.
Bardzo polecam gdyż jest to warzywo nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Inspiracją był przepis ze strony BBC Good Food
Pieczony topinambur - przepis
Składniki
- ok 600g topinambura
- 1 główka czosnku, przecięta na pół w poprzek
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
dodatkowo
- ok 20g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Topinambur cienko obrać. Umyć, osuszyć.
W zależności od wielkości bulw, przeciąć je na pół lub pokroić w ćwiartki.
Włożyć do brytfanny.
Dodać przekrojoną główkę czosnku i rozmaryn.
Całość polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką tak aby topinambur równomiernie pokrył się oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut, aż będzie miękki w środku i lekko chrupiący na zewnątrz.
Po upieczeniu, wyjąć ząbki czosnku i wycisnąć upieczony miąższ.
Gorący topinambur wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, masłem i sokiem z cytryny.
Podawać natychmiast
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam