Pieczony topinambur

Kupiłam niedawno bardzo ładne bulwy topinambura. Topinambur najbardziej lubię surowy - na przykład w sałatce, jak TUTAJ - tym razem postanowiłam go upiec. 

Tak przygotowany stanowi smaczny dodatek do drugiego dania i znakomicie zastąpi ziemniaki. 

Bulwy są lekko słodkawe, o nieco orzechowym smaku.

Warzywa nie trzeba dokładnie obierać, wystarczy je starannie  oczyścić  i umyć. 

Ja jednak zdecydowałam się na obranie. 

Bardzo polecam gdyż jest to warzywo nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Inspiracją był przepis ze strony BBC Good Food



Pieczony topinambur - przepis

Składniki

  • ok 600g topinambura
  • 1 główka czosnku, przecięta na pół w poprzek
  • 3 gałązki rozmarynu 
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

dodatkowo

  • ok 20g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 st C.

Topinambur cienko obrać. Umyć, osuszyć.

W zależności od wielkości bulw, przeciąć je na pół lub pokroić w ćwiartki. 

Włożyć do brytfanny. 

Dodać  przekrojoną  główkę czosnku i rozmaryn. 

Całość polać olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką tak aby topinambur równomiernie pokrył się oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  przez 45-50 minut, aż będzie miękki w środku i lekko chrupiący na zewnątrz.

Po upieczeniu, wyjąć ząbki czosnku i wycisnąć upieczony miąższ.

Gorący topinambur wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, masłem i sokiem z cytryny.

Podawać natychmiast

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary