Placki z cukinii z cebulą i jogurtem


Cukinie nadal królują w naszym jadłospisie. 
Dzisiaj przepis na szybkie do zrobienia i smaczne placki. Wystarczy je podać z dużą porcją sałaty i letni obiad gotowy. Są smaczne i na zimno i na ciepło. Dobrym pomysłem jest zrobienie jogurtowego sosu - z czosnkiem lub harissą. Zaostrzy on nieco placuszki, które są raczej delikatne. Z tej porcji usmażyłam 8 placków.
Polecam!



 

Placki z cukinii z cebulą i jogurtem - przepis

składniki

  • ok 350 g cukinii - użyłam żółtej 
  • 1 cebula( ok 90 g)
  • 1 ząbek czosnku starty
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ok 80 g  mąki orkiszowej ( użyłam tortowej, typ 450)
  • 2  jajka, lekko ubite
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 - 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

przygotowanie

Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać.  Połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Na drobnych oczkach zetrzeć również cebulę i czosnek.

Starte warzywa włożyć do miski. Dodać jajka, natkę pietruszki  i jogurt. Wymieszać i stopniowo, mieszając, dodawać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i płatkami papryki.

Olej rozgrzać w dużej patelni, na średnim  ogniu.  

Masę cukiniową nakładać na patelnię dużą łyżką.  Po nałożeniu na patelnię, równomiernie spłaszczyć,  aby powstały w miarę cienkie placki.

Smażyć, aż spód się  ładnie zezłoci  -  około 2 minut. 

Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1,5 - 2 minuty.

Podawać gorące, lub w temperaturze pokojowej.

 Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary