Placki z cukinii z cebulą i jogurtem
Dzisiaj przepis na szybkie do zrobienia i smaczne placki. Wystarczy je podać z dużą porcją sałaty i letni obiad gotowy. Są smaczne i na zimno i na ciepło. Dobrym pomysłem jest zrobienie jogurtowego sosu - z czosnkiem lub harissą. Zaostrzy on nieco placuszki, które są raczej delikatne. Z tej porcji usmażyłam 8 placków.
Polecam!
Placki z cukinii z cebulą i jogurtem - przepis
składniki
- ok 350 g cukinii - użyłam żółtej
- 1 cebula( ok 90 g)
- 1 ząbek czosnku starty
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ok 80 g mąki orkiszowej ( użyłam tortowej, typ 450)
- 2 jajka, lekko ubite
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 - 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej do smażenia
przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać. Połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Na drobnych oczkach zetrzeć również cebulę i czosnek.
Starte warzywa włożyć do miski. Dodać jajka, natkę pietruszki i jogurt. Wymieszać i stopniowo, mieszając, dodawać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i płatkami papryki.
Olej rozgrzać w dużej patelni, na średnim ogniu.
Masę cukiniową nakładać na patelnię dużą łyżką. Po nałożeniu na patelnię, równomiernie spłaszczyć, aby powstały w miarę cienkie placki.
Smażyć, aż spód się ładnie zezłoci - około 2 minut.
Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1,5 - 2 minuty.
Podawać gorące, lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam