Kozina duszona w wolnowarze


Pyszna, rozpływająca się w ustach kozina.  Miękka, lekko kleista, wyrazista dzięki zastosowanej mieszance ziół.

Moja łopatka była nieduża - ok 900 g, bez kości.  Piekłam ją przez noc, rano wyjęłam z wolnowaru, ostudziłam i włożyłam, zawiniętą w folię do lodówki. 

Dzięki temu, po paru godzinach, kiedy nadeszła pora jedzenia, z łatwością można ją było pokroić w plastry i odgrzać w doprawionym sosie. 

W ten sam sposób możecie również przygotować baraninę.

Mieszankę ziół przyrządziłam na podstawie przepisu ze strony Shepherd song farm

Jest naprawdę świetna.  Myślę, że będzie się również nadawała do wielu innych mięs.




Kozina duszona w wolnowarze - przepis

składniki  ( 4 porcje)

  • ok 900 g koziej łopatki, bez kości
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej

  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 1 duża, biała cebula
  • 1 i 1/2 szklanki białego wina
  • 2 pomidory
  • oliwa do smażenia

dodatkowo

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

Przyprawa:

  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki  czosnku mielonego
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub więcej do smaku


przygotowanie

Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. 

Składniki przyprawy wymieszać

Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i przyprawą, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) , zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. 

W zawiązane mięso wetrzeć 1 łyżkę przyprawy

Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć przygotowane mięso ze wszystkich stron. . 

Cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek  włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć obsmażone mięso. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Na patelnię na której smażyliśmy kozinę, wlać wino. Zagotować, dodać do mięsa w wolnowarze. 

Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie.

Gotowe mięso wyjąć, przykryć folią aluminiową. 

Sos przetrzeć przez sito i  przelać na patelnię, ewentualnie trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką  ( 1 łyżkę mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje).

 Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z  ziemniakami  Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary