Hiszpańskie grzanki z pomidorami i szynką Serrano



Wspomnienie wakacji. Pyszne hiszpańskie grzanki z pomidorami i szynką serrano - Tostas de jamón serrano con tomate. 
Nieco przypominają włoską bruschettę, ale wykonanie jest nieco inne. 
Warto zrobić, zwłaszcza, że pysznych, dojrzałych pomidorów teraz nie brakuje. 
Do przygotowania grzanek można użyć dowolnego białego pieczywa, mała bagietka wydała mi się najwygodniejsza.  
Jeżeli nie macie tostera, można bagietkę opiec w piekarniku lub na patelni.
Grzanki,  sałata -  i lekki obiad gotowy. 
Bardzo polecam!


Hiszpańskie grzanki z pomidorami i szynką Serrano - przepis

składniki (dla 2 osób)

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 - 2 ząbki czosnku do smarowania
  • 2 plastry hiszpańskiej szynki Serrano, podzielone na mniejsze kawałki
  • oliwa z oliwek

  • białe pieczywo np tzw półbagietka

przygotowanie

Pomidory umyć. Przekroić na pół, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skórę odrzucić. 
Pomidory przełożyć na sitko, powiesić nad miską aby odsączyć sok.
W międzyczasie przygotować grzanki.
 Bagietkę przekroić wzdłuż a następnie każdy kawałek na pół. 
Pieczywo najprościej opiec w tosterze.
Gorące grzanki natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Na każdą nałożyć  porcję osączonych pomidorów, polać sporą ilością dobrej oliwy.
Na wierzchu każdej grzanki ułożyć kawałki szynki Serrano. Gotowe!
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary