Tajska sałatka z wołowiną
Pyszna sałatka ze smażonym wołowym stekiem i sosem w azjatyckim stylu. Idealna na upalny dzień.
Można ją zjeść zaraz po zrobieniu, kiedy mięso jest jeszcze ciepłe, Można też po paru godzinach - sałatka będzie bardziej wyrazista, gdyż składniki i sos dobrze się "przegryzą".
Łodyżki kolendry mają dużo aromatu, dodanie ich do sosu sprawia, że jest on bardzo przyjemnie kolendrowy.
Długość smażenia wołowiny zależy od grubości steków. Miałam wołowy stek z rostbefu i zastosowałam podane na opakowaniu czasy smażenia.
Polecam!
Przepis opracowany na podstawie Recipetineats
Tajska sałatka z wołowiną - przepis (2 porcje)
Składniki
- 200 - 250 g dobrej jakości stek wołowy - np. rostbef
- 1/2 łyżki oleju
- pieprz
pozostałe składniki sałatki
- ok 40 g mieszanych liści sałaty
- 6-8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół - lub 1 pomidor
- ok 50 g - 1/2 małej czerwonej cebuli , pokrojonej w cienkie półplasterki
- 200 g ogórka, pokrojony w cienkie, podłużne plastry
- liście kolendry
- liście mięty
sos
- 1/2 do 1 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej świeżej papryczki chilli, ( lub chili w płatkach)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanych łodyg kolendry/kolendry (ok 15 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru - lub do smaku
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub oleju rzepakowego lub roślinnego)
do podania
- 1 łyżka orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
- Dodatkowe liście kolendra i liście mięty
przygotowanie
mięso
Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Wołowinę skropić z obu stron 1/2 łyżki oleju, a następnie posypać pieprzem.
Smażyć na gorącej patelni:
ok 2,5 min z każdej strony stek krwisty
4 min z każdej strony stek średnio wysmażony
Usmażone mięso przełożyć na talerz, przykryć folią i odstawić na ok 10 minut aby soki równomiernie się rozłożyły.
sos
Do moździerza włożyć chili, czosnek, łodygi kolendry i niewielką szczyptę soli. ucierać aż powstanie jednolita pasta. Dodać sos rybny, olej, sok z limonki. Dosłodzić do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić.
sałatka:
Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki - wymieszać z łyżką sosu
Pomidor pokroić w sporą kostkę
Ogórek, bez obierania, pokroić w cienkie podłużne plastry - wstążki, najwygodniej przy pomocy obieraczki do warzyw. Środek ogórka z pestkami zjeść lub wyrzucić - nie dodawać do sałatki
Na talerzu ułożyć składniki sałatki: sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Skropić sosem.
Dodać mięso, posypać orzeszkami , polać resztą sosu.
Posypać listkami kolendry i mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam