Smażona cukinia z octem i czosnkiem

 



Kolejny pomysł na cukinię. Tym razem z dodatkiem octu., czosnku i pietruszki. 
Ma bardzo przyjemną konsystencję, i  zdecydowany, octowo czosnkowy smak. 
Metoda z odstawieniem posolonej cukinii bardzo się sprawdza i ułatwia smażenie. 
Wykorzystałam ją wcześniej  w tym przepisie
Także i tym razem opracowałam danie na podstawie przepisu z bloga Spain on a fork



Smażona cukinia z octem i czosnkiem - przepis

Składniki

  • 2  cukinie
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
zalewa
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ( ok 45 ml) octu winnego
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • sól morska i czarny pieprz

Przygotowanie

Cukinie umyć osuszyć, nie obierać.
Pokroić w plastry gr 1 - 1,5 cm. Z obu stron posypać solą, włożyć na sito i odstawić na ok 30 minut, aby cukinie puściły wodę

Przygotować sos:
Obrane ząbki czosnku posiekać. Natkę pietruszki drobno pokroić. 
Czosnek i szczyptę soli włożyć do moździerza, rozetrzeć.
Dodać ocet i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszać, odstawić na bok.

przygotowanie cukinii:
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu ręcznikiem i dobrze osuszyć.

Dobrze rozgrzać patelnię, na rozgrzaną dodać 2 łyżki oliwy.
Na patelni ułożyć plastry cukinii, w jednej warstwie - smażyć aż ładnie się zrumienią, bez mieszania, po ok 2 minuty z każdej strony. Jeżeli trzeba - smażyć cukinię partiami.
Zmniejszyć ogień, dodać czosnkowo octowy sos, wymieszać. Smażyć jeszcze ok 5 min, aż płyn zostanie wchłonięty przez cukinię
Po usmażeniu przełożyć cukinię na półmisek do serwowania, resztki czosnku z patelni położyć na cukinii, posypać czarnym pieprzem i podawać. 
Smacznego!









1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary