Smażona cukinia z octem i czosnkiem
Kolejny pomysł na cukinię. Tym razem z dodatkiem octu., czosnku i pietruszki.
Metoda z odstawieniem posolonej cukinii bardzo się sprawdza i ułatwia smażenie.
Wykorzystałam ją wcześniej w tym przepisie
Także i tym razem opracowałam danie na podstawie przepisu z bloga Spain on a fork
Pokroić w plastry gr 1 - 1,5 cm. Z obu stron posypać solą, włożyć na sito i odstawić na ok 30 minut, aby cukinie puściły wodę
Przygotować sos:
Obrane ząbki czosnku posiekać. Natkę pietruszki drobno pokroić.
Smażona cukinia z octem i czosnkiem - przepis
Składniki
- 2 cukinie
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki ( ok 45 ml) octu winnego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól morska i czarny pieprz
Przygotowanie
Cukinie umyć osuszyć, nie obierać.Pokroić w plastry gr 1 - 1,5 cm. Z obu stron posypać solą, włożyć na sito i odstawić na ok 30 minut, aby cukinie puściły wodę
Przygotować sos:
Obrane ząbki czosnku posiekać. Natkę pietruszki drobno pokroić.
Czosnek i szczyptę soli włożyć do moździerza, rozetrzeć.
Dodać ocet i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszać, odstawić na bok.
przygotowanie cukinii:
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu ręcznikiem i dobrze osuszyć.
Dobrze rozgrzać patelnię, na rozgrzaną dodać 2 łyżki oliwy.
Na patelni ułożyć plastry cukinii, w jednej warstwie - smażyć aż ładnie się zrumienią, bez mieszania, po ok 2 minuty z każdej strony. Jeżeli trzeba - smażyć cukinię partiami.
Zmniejszyć ogień, dodać czosnkowo octowy sos, wymieszać. Smażyć jeszcze ok 5 min, aż płyn zostanie wchłonięty przez cukinię
Po usmażeniu przełożyć cukinię na półmisek do serwowania, resztki czosnku z patelni położyć na cukinii, posypać czarnym pieprzem i podawać.
Dodać ocet i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszać, odstawić na bok.
przygotowanie cukinii:
Plastry cukinii przełożyć w jednej warstwie na papierowy ręcznik, przykryć z wierzchu ręcznikiem i dobrze osuszyć.
Dobrze rozgrzać patelnię, na rozgrzaną dodać 2 łyżki oliwy.
Na patelni ułożyć plastry cukinii, w jednej warstwie - smażyć aż ładnie się zrumienią, bez mieszania, po ok 2 minuty z każdej strony. Jeżeli trzeba - smażyć cukinię partiami.
Zmniejszyć ogień, dodać czosnkowo octowy sos, wymieszać. Smażyć jeszcze ok 5 min, aż płyn zostanie wchłonięty przez cukinię
Po usmażeniu przełożyć cukinię na półmisek do serwowania, resztki czosnku z patelni położyć na cukinii, posypać czarnym pieprzem i podawać.
Smacznego!
Mniami
OdpowiedzUsuń