lepinja - płaski chlebek bałkański
Chlebki idealne do pljeskawicy czyli serbskich burgerów.
Dobre do moczenia w oliwie. Świetnie smakują przekrojone na pół i opieczone na grillu lub w tosterze. Z tej porcji wyjdą nam cztery całkiem spore chlebki. Dobrze się mrożą, więc jeżeli coś nam zostanie - warto skorzystać z tej opcji
Bardzo polecam!
Opracowałam na podstawie przepisu z Silvana's Kitchen
lepinja - płaski chlebek bałkański - przepis
składniki
- 600 g mąki pszennej (dałam typ 550)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 8,5g drożdży instant (1 opakowanie 7 g + 1/2 łyżeczki)
- 300 ml letniej wody
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo mąka do podsypywaniu
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać olej, mleko i stopniowo dolewać wodę. Wymieszać widelcem a następnie mieszać ręką do połączenia składników. Przykryć miskę folią i zostawić na 45 minut w temperaturze pokojowej, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość, ale będzie dosyć wilgotne i miękkie.
Dlatego podczas formowania, musimy pamiętać aby podsypać ciasto sporą ilość mąki, inaczej będzie za bardzo się kleić.
Piekarnik nagrzać do 250 st C
Posypać blat mąką. Ciasto wyłożyć z miski na blat, zagniatać przez ok 1 minutę, składając je parokrotnie.
Podzielić na cztery części. Z każdej uformować w kulę, a następnie kule rozpłaszczyć palcami tak aby powstały nam płaskie chlebki.
Chlebki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na 10- 15 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni. a spody będą wydawały głuchy dźwięk.
Upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam