lepinja - płaski chlebek bałkański


Chlebki idealne do  pljeskawicy czyli serbskich burgerów. 

Dobre do moczenia w oliwie. Świetnie smakują przekrojone na pół i opieczone na grillu lub w tosterze.  Z tej porcji wyjdą nam cztery całkiem spore chlebki. Dobrze się mrożą, więc jeżeli coś nam zostanie - warto skorzystać z tej opcji 

Bardzo polecam!

Opracowałam na podstawie przepisu z Silvana's Kitchen



lepinja - płaski chlebek bałkański - przepis

składniki

  • 600 g mąki pszennej (dałam typ 550)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8,5g   drożdży instant (1 opakowanie 7 g + 1/2 łyżeczki)
  • 300 ml  letniej wody 
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo mąka do podsypywaniu

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać olej, mleko i stopniowo dolewać wodę. Wymieszać widelcem a następnie  mieszać ręką  do połączenia składników.  Przykryć miskę folią i zostawić na 45 minut w temperaturze pokojowej, do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zwiększy  swoją objętość, ale będzie dosyć  wilgotne i miękkie. 

Dlatego podczas formowania, musimy pamiętać aby podsypać ciasto sporą ilość mąki, inaczej  będzie za bardzo się kleić.

Piekarnik nagrzać do 250 st C

Posypać blat mąką. Ciasto wyłożyć z miski na blat, zagniatać przez ok 1 minutę, składając je parokrotnie. 

Podzielić na cztery części. Z każdej uformować w kulę, a następnie kule rozpłaszczyć palcami tak aby powstały nam płaskie chlebki. 

Chlebki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do gorącego piekarnika na 10- 15 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni.  a spody będą wydawały głuchy dźwięk.

Upieczone przełożyć na kratkę do studzenia. 

 Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary