ziemniaki z czosnkiem i octem - Patatas al Ajo Cabañil


Za oknem upały. Nareszcie! Więc i w kuchni dania z ciepłych stron. Dzisiaj czas kuchni hiszpańskiej i pyszne, wyraziste, octowe młode ziemniaki - Patatas al Ajo Cabañil ! Są świetne! Oliwę  której używałam do smażenia zlałam do słoiczka i wykorzystam przy innej okazji. Tak przygotowane ziemniaki Hiszpanie podają jako tapas czyli niewielką przekąskę. Ja podałam je z sadzonym jajkiem i fasolką. Koniecznie spróbujcie! W naszym domu nie raz jeszcze się pojawią. Polecam!

Przepis ze strony Spain on a fork



Hiszpańskie ziemniaki z octem i czosnkiem   - przepis


Składniki ( 2 małe porcje)

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek

sos octowo czosnkowy:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki (60 ml) octu z białego wina 
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 

dodatkowo:

  • sól morska i czarny pieprz
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 


przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości ziemniaków - tak aby uzyskać kawałki  wielkości  mniej więcej  1,5 cm. 

Dobrze rozgrzać na średnim ogniu patelnię, wlać 1/2 szklankę oliwy. 

Po ok 5 minutach oliwa powinna być wystarczająco gorąca. 

Włożyć ziemniaki, zamieszać, smażyć przez 16 - 18 minut, często mieszając - co 3 - 4 minuty.

W międzyczasie przygotować sos octowo czosnkowy

Czosnek posiekać, włożyć do moździerza. Dodać 1/4 łyżeczkę soli, utrzeć na masę.

Dodać 1/4 szklanki octu i 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Dobrze wymieszać.

Gotowe ziemniaki powinny być ładnie zrumienione i miękkie w środku - można to sprawdzić wykałaczką.

Ziemniaki odcedzić przez sito, oliwę zachować na kolejne smażenie. 

Odcedzone ziemniaki ponownie umieścić na rozgrzanej patelni, doprawić solą i pieprzem. 

Dodać sos octowo-czosnkowy z pietruszką. Wymieszać. Podgrzewać przez ok 4-5 minut, do czasu aż sos zostanie wchłonięty przez ziemniaki. 

Przełożyć na półmisek, posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać

Smacznego!










2 komentarze:

  1. Kiedy na dworze jest upał jak obecnie, również nie mam ochoty na dania tradycyjnej polskiej kuchni, która jak wiadomo do najlżejszych kuchni nie należy. Sięgam wtedy po lżejsze potrawy. Chłodniki, jak również dania kuchni zagranicznej.

    Ziemniaczki zwykle przygotowywałam w tradycyjnej wersji, po prostu gotowane i z dodatkiem koperku z mojego domowego ogrodka. Nigdy nie podawalam ich z czosnkiem i octem, na zdjeciu prezentują się jednak tak apetycznie, ze postaram się je przygotowąc.

    Szkoda tylko, że skończył się już sezon na szparagi. W tym roku jadłam je zaledwie dwa razy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto takich ziemniaków spróbować. A sezon szparagowy był w tym roku wyjątkowo kiepski i drogi. Trzeba czekać do kolejnego. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary