ziemniaki z czosnkiem i octem - Patatas al Ajo Cabañil
Hiszpańskie ziemniaki z octem i czosnkiem - przepis
Składniki ( 2 małe porcje)
- 300 g młodych ziemniaków
- 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek
sos octowo czosnkowy:
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki (60 ml) octu z białego wina
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
dodatkowo:
- sól morska i czarny pieprz
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości ziemniaków - tak aby uzyskać kawałki wielkości mniej więcej 1,5 cm.
Dobrze rozgrzać na średnim ogniu patelnię, wlać 1/2 szklankę oliwy.
Po ok 5 minutach oliwa powinna być wystarczająco gorąca.
Włożyć ziemniaki, zamieszać, smażyć przez 16 - 18 minut, często mieszając - co 3 - 4 minuty.
W międzyczasie przygotować sos octowo czosnkowy
Czosnek posiekać, włożyć do moździerza. Dodać 1/4 łyżeczkę soli, utrzeć na masę.
Dodać 1/4 szklanki octu i 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Dobrze wymieszać.
Gotowe ziemniaki powinny być ładnie zrumienione i miękkie w środku - można to sprawdzić wykałaczką.
Ziemniaki odcedzić przez sito, oliwę zachować na kolejne smażenie.
Odcedzone ziemniaki ponownie umieścić na rozgrzanej patelni, doprawić solą i pieprzem.
Dodać sos octowo-czosnkowy z pietruszką. Wymieszać. Podgrzewać przez ok 4-5 minut, do czasu aż sos zostanie wchłonięty przez ziemniaki.
Przełożyć na półmisek, posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać
Smacznego!
Kiedy na dworze jest upał jak obecnie, również nie mam ochoty na dania tradycyjnej polskiej kuchni, która jak wiadomo do najlżejszych kuchni nie należy. Sięgam wtedy po lżejsze potrawy. Chłodniki, jak również dania kuchni zagranicznej.
OdpowiedzUsuńZiemniaczki zwykle przygotowywałam w tradycyjnej wersji, po prostu gotowane i z dodatkiem koperku z mojego domowego ogrodka. Nigdy nie podawalam ich z czosnkiem i octem, na zdjeciu prezentują się jednak tak apetycznie, ze postaram się je przygotowąc.
Szkoda tylko, że skończył się już sezon na szparagi. W tym roku jadłam je zaledwie dwa razy.
Warto takich ziemniaków spróbować. A sezon szparagowy był w tym roku wyjątkowo kiepski i drogi. Trzeba czekać do kolejnego. Pozdrawiam!
Usuń