Sałatka serbska
Sałatka według przepisu Roberta Makłowicza. Teraz jest idealny czas na takie lekkie, proste sałatki. Świetna do grillowanych mięs. Ogórków możemy nie obierać - ja zrobiłam to trochę automatycznie. Ilość ostrych papryczek podaję orientacyjnie - wszystko zależy od ich mocy i naszej tolerancji na ostrość. Warto dodać 1-2, odstawić sałatkę na jakiś czas i potem sprawdzić czy jest wystarczająco ostra. Bardzo polecam!
Sałatka serbska - przepis
składniki
- 2 białe cebule
- 2 - 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g pomidorów - 3 szt
- 400 g zielonych ogórków 6 szt
- 1 papryka
- 1-2 ostre papryczki konserwowe
- dodatkowo
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
przygotowanie
Cebule pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miseczki, dodać ocet winny i 1/2 łyżeczki soli. Odstawić'.
Pomidory, ogórki i paprykę umyć osuszyć. Pokroić w niewielką kostkę, podobnej wielkości.
Pokrojone warzywa wymieszać z cebulą.
Pokroić drobno ostre papryczki, dodać do sałatki.
Polać oliwą, doprawić solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam