Sałatka serbska



Sałatka według przepisu Roberta Makłowicza.  Teraz jest idealny czas na takie lekkie, proste sałatki. Świetna do grillowanych mięs.  Ogórków możemy nie obierać - ja zrobiłam to trochę automatycznie. Ilość ostrych papryczek podaję orientacyjnie - wszystko zależy od ich mocy i naszej tolerancji na ostrość. Warto dodać 1-2, odstawić sałatkę na jakiś czas i potem sprawdzić czy jest wystarczająco ostra. Bardzo polecam!




Sałatka serbska  - przepis

 składniki

  • 2  białe cebule
  • 2  - 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g pomidorów - 3 szt
  • 400 g zielonych ogórków 6 szt
  • 1 papryka
  • 1-2 ostre papryczki konserwowe
  • dodatkowo
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz


przygotowanie

Cebule pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miseczki, dodać ocet winny i 1/2 łyżeczki soli. Odstawić'.

Pomidory, ogórki i paprykę umyć osuszyć. Pokroić w niewielką kostkę, podobnej wielkości. 

Pokrojone warzywa wymieszać z cebulą. 

Pokroić drobno ostre papryczki, dodać do sałatki. 

Polać oliwą, doprawić solą. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary