rurki z ciasta francuskiego z kremem z mango
rurki z ciasta francuskiego z kremem z mango (10 szt) - przepis
składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
na krem
- 1 dojrzałe mango
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
dodatkowo
- żółtko do posmarowania ciasta
Przydatne
przygotowanie
Rurki
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwinąć na blacie. Pokroić w poprzek na 20 pasków szerokości ok 1,5 - 2 cm. Każdą z foremek posmarować masłem lub olejem. Nawijać ciasto na foremkę - zużyłam po dwa paski na 1 sztukę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszać żółtko, posmarować nim każde ciastko. Można posypać cukrem.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzić czy rurki upiekły się od spodu - jeżeli nie, odwrócić je spodem do góry i piec jeszcze dodatkowe 5 minut.
Z upieczonych rurek ostrożnie wysunąć foremki. Ciastka ułożyć na kratce i ostudzić.
Krem
Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu serek mascarpone, zmiksować do dobrego wymieszania. Odstawić na bok.
Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać masę z mascarpone i mango, aż całość dobrze się połączy. Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Ostudzone rurki napełnić kremem, najwygodniej przy pomocy rękawa cukierniczego, zaraz przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam