Pieczone ziemniaki hasselback z boczkiem
Pieczone ziemniaki hasselback z boczkiem - przepis
składniki
- 6 ziemniaków, zbliżonej wielkości
- roztopione masło lub oliwa
- sól morska, pieprz
- 6 plasterków wędzonego boczku
przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na cienkie plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka - a w trakcie pieczenia pozostaną w całości.
Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki
Pomiędzy nacięcia ziemniaka, włożyć po małym kawałku boczku.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu do pieczenia, obok siebie, w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki.
Naczynie przykryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C.
Po 30 - 35 minutach blaszkę z ziemniakami wyjąć, ziemniaki ponownie polać roztopionym masłem. Można też delikatne pooddzielać plastry o ile są nadal posklejane. Piec kolejne 30 do 40 minut, już bez folii do czasu aż ziemniaki będą miękkie a skórki ładnie przypieczone.
Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam