gulasz barani w szybkowarze
gulasz barani w szybkowarze - PRZEPIS
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- ok 500 g baraniny beż kości - u mnie tzw gulaszowa
- mąka
- sól
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4-6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 1 łyżeczka pieprzu
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 jagody jałowca
- 1/2 szklanki wywaru mięsnego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
przydatne:
PRZYGOTOWANIE
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę ( moje było już pokrojone). Posolić, obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.
Włączyć garnek do prądu . Ustawić funkcję obsmażanie. Wlać oliwę.
Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do miski.
Do szybkowaru dodać cebulę, smażyć ok 2-3 minut aż lekko zmięknie.
Dodać wywar mięsny, zeskrobać z dna pozostałości po smażeniu. Wyłączyć obsmażanie.
Dodać mięso, czosnek, tymianek, rozmaryn i owoce jałowca - wymieszać.
Zamknąć pokrywkę, ustawić program "gulasz"- ciśnienie wysokie i czas 50 minut, uruchomić.
Po zakończeniu programu można poczekać aż ciśnienie spadnie, lub wypuścić parę mechanicznie (zgodnie z instrukcją)
Śmietanę wlać do kubeczka, dodać nieco gorącego sosu, rozmieszać widelcem a następnie tak zahartowaną śmietanę wlać do sosu z mięsem. Wymieszać.
Sos doprawić solą i pieprzem.
Podawać z rozgniecionymi ziemniakami lub ulubioną kaszą, posypane świeżą pietruszką.
Smacznego!
Przygotowanie tradycyjne
To danie można przygotować też w piekarniku
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę mięso, przygotowane jak wyżej. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Na patelnię wlać bulion , zeskrobać smaki ze smażenia. Przelać do mięsa. Dodać czosnek, rozmaryn, jałowiec, tymianek. Wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 2 godzin - aż mięso będzie bardzo miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam