Pieczone ziemniaki z farszem z wędzonej ryby
Pieczone ziemniaki z farszem z wędzonej ryby - przepis
Składniki ( dla 2 osób)
- 2 duże ziemniaki do pieczenia
- 200 - 300 g wędzonej ryby w małych kawałkach ( już pozbawionej skóry i ości)
- 2 łyżki śmietany 18%
- ok 50 g cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g cheddara - starty na tarce
- 2 łyżeczki musztardy Dijon - lub do smaku
- sól, pieprz
- szczypiorek lub inne zielone zioła do posypania
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Ziemniaki umyć, osuszyć. Ponakłuwać widelcem. Każdy ziemniak zawinąć w folię aluminiową. Wstawić na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 - 90 minut, tak długo aż będą miękkie . Długość pieczenia zależy od wielkości i gatunku ziemniaków. Sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są już upieczone.
Upieczone ziemniaki odwinąć z folii, lekko przestudzić. Ostrym nożem przekroić na pół.
Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ ziemniaka, pozostawiając ok. 0,5-1cm miąższu przy skórce. Włożyć miąższ do miseczki, dodać śmietanę, posiekaną cebulkę, połowę sera i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać wędzoną rybę, wymieszać delikatnie.
Farszem wypełnić wydrążone ziemniaki. Posypać pozostałym serem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania
Wstawić do piekarnika i piec ok-20 minut lub do momentu, aż wszystko będzie gorące a ser się roztopi. Podawać posypane zielonym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem, z solidną porcją sałaty
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam