Pieczone czosnkowe rzodkiewki
Stęsknieni za wiosennymi i letnimi smakami sięgamy po nowalijki. Ja nie mogę się oprzeć rzodkiewkom. Są takie ładne! Najczęściej oczywiście jem je bez przetwarzania. Ale czasem zdarza się przygotować je w nieco nietypowy sposób.
Były już Kiszone rzodkiewki, tym razem rzodkiewki nieoczywiste, czyli pieczone i to z czosnkiem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Są znakomitym dodatkiem do mięs, można je dodać do sałat, zrobić z nimi np.koreczki, ale sprawdzą się też jako smaczny podgryzacz. Polecam!
Pieczone czosnkowe rzodkiewki - przepis
składniki
- ok 250 g rzodkiewek ( 2 pęczki)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 210 st. C.
Rzodkiewki umyć, obciąć końcówki, przekroić na połówki. Czosnek drobno posiekać.
Włożyć do miski. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć. Wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć rzodkiewki, tak aby były w jednej warstwie
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut lub do czasu aż rzodkiewki będą miękkie.
W trakcie pieczenia warto rzodkiewki wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek i pietruszkę, i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Smacznego!
Rzodkiewek nie jadłam w takiej formie.
OdpowiedzUsuńWarto zrobić :)
Usuń