Mazurek śliwkowo czekoladowy


Mazurki gotowe. Zwykle piekę jeden mazurek pomarańczowy i jeden mazurek czekoladowy W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić wypieki i tak powstał mazurek śliwkowo czekoladowy. 
Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne!


Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis

SKŁADNIKI

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 200 g masła
  • 1 żółtka
  • szczypta soli

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki  - 30% lub 36%

dodatkowo

  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki alkoholu - użyłam wódki z czarnego bzu
  • powidła śliwkowe
  • migdały


PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

Śliwki przeciąć na pół, zalać alkoholem, odstawić na ok 2 godziny a najlepiej na noc.  

Ciasto: 

Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę.

Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg -  pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie.  Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą. 

Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg.

Ciasto razem z papierem przełożyć  na blachę  do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C.

Masa czekoladowa:

W międzyczasie przygotować czekoladową  masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać śmietankę. W większym garnku zagotować wodę,  na nim postawić garnek z czekoladą, mieszać aż cała czekolada się rozpuści.   

Upieczony blat posmarować cienką  warstwą powideł.  Na powidłach równomiernie ułożyć odsączone z alkoholu śliwki. Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzić masę czekoladową - można użyć rękawa cukierniczego. Przybrać dowolnie  płatkami migdałowymi. Smacznego!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary