Mazurek śliwkowo czekoladowy
Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis
SKŁADNIKI
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g ksylitolu
- 200 g masła
- 1 żółtka
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36%
dodatkowo
- 150 g suszonych śliwek
- 1/3 szklanki alkoholu - użyłam wódki z czarnego bzu
- powidła śliwkowe
- migdały
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Śliwki przeciąć na pół, zalać alkoholem, odstawić na ok 2 godziny a najlepiej na noc.
Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę.
Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg - pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą.
Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg.
Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C.
Masa czekoladowa:
W międzyczasie przygotować czekoladową masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać śmietankę. W większym garnku zagotować wodę, na nim postawić garnek z czekoladą, mieszać aż cała czekolada się rozpuści.
Upieczony blat posmarować cienką warstwą powideł. Na powidłach równomiernie ułożyć odsączone z alkoholu śliwki. Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzić masę czekoladową - można użyć rękawa cukierniczego. Przybrać dowolnie płatkami migdałowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam