Bakłażany i cukinie faszerowane fetą i szpinakiem
Bakłażany i cukinie faszerowane fetą i szpinakiem - przepis (2 osoby)
składniki
- 1 bakłażan
- 2 okrągłe cukinie
- oliwa z oliwek
Farsz
- 200 g szpinaku baby
- 200 g fety - lub innego sera w solance
- 1 mała cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- oregano
- sól
- pieprz
dodatkowo
- 125 g mozzarelli, podzielonej na drobne kawałki
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Przeciąć bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry.
Z każdej cukinii ściąć górę ( kapelusik) cukinię wydrążyć usuwając pestki.
Bakłażany umieścić obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połowę skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Bakłażany powinny się piec ok 30 -40 minut aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje.
Ponieważ cukinie pieką się szybciej, dokładamy je do bakłażanów po ok 15 minutach. Należy je również skropić w środku oliwą.
Czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów i cukinii.
W międzyczasie podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Szpinak opłukać, dodać do cebuli, podgrzewać aż zwiędnie. Dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, mieszając, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem .
Z pieca wyjąć bakłażany i cukinie.
Z bakłażanów ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm.
W misce wymieszać szpinak z miąższem z bakłażanów, pokruszoną fetą i łyżką pasty pomidorowej, Wymieszać, doprawić oregano, solą i pieprzem.
Farszem napełnić połówki bakłażanów, i wydrążone cukinie. Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli.
Piekarnik nagrzać do 220 st C
Wstawić warzywa do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut. Ser powinien się stopić a warzywa powinny być gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam