Bakłażany i cukinie faszerowane fetą i szpinakiem


Dzisiaj lekko, przyjemnie i bardzo warzywnie. Bakłażan i cukinie faszerowane szpinakiem, fetą i mozzarellą. Warzywa można upiec wcześniej, przygotować farsz i wszystko zapiec w piekarniku przed samym podaniem. 
Długość pieczenia bakłażana i cukinii zależy od ich wielkości - podałam czas orientacyjny. Warto więc co parę minut zajrzeć do piekarnika i sprawdzić w jakim stanie są nasze warzywa. 
Podawać bez dodatków lub z dużą porcją sałaty  - np. z cykorii i rukoli
Bardzo polecam!


Bakłażany i cukinie faszerowane fetą i szpinakiem - przepis (2 osoby)

 składniki 

  • 1 bakłażan
  • 2 okrągłe cukinie
  • oliwa z oliwek

Farsz

  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g fety - lub innego sera w solance
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • oregano
  • sól
  • pieprz

dodatkowo

  • 125 g mozzarelli, podzielonej na drobne kawałki

przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.

Przeciąć   bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. 

Z każdej cukinii ściąć górę ( kapelusik) cukinię wydrążyć usuwając pestki.

Bakłażany  umieścić  obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połowę skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Bakłażany powinny się piec ok 30 -40 minut aż miąższ będzie miękki,  ale nie zbrązowieje.

 Ponieważ cukinie pieką się szybciej, dokładamy je do bakłażanów po ok 15 minutach. Należy je również skropić w środku oliwą.

 Czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów i cukinii.

W międzyczasie podgrzać dwie łyżki oleju w dużej  patelni.  Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Szpinak opłukać, dodać do cebuli, podgrzewać aż zwiędnie. Dodać posiekany czosnek,  chwilę podsmażać, mieszając, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem . 

Z pieca wyjąć bakłażany i cukinie.

 Z bakłażanów ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. 

W misce wymieszać szpinak z miąższem z bakłażanów, pokruszoną fetą  i łyżką pasty pomidorowej, Wymieszać,  doprawić oregano,  solą i  pieprzem. 

Farszem napełnić połówki bakłażanów, i wydrążone cukinie. Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. 

Piekarnik nagrzać do 220 st C

Wstawić warzywa do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut.  Ser powinien się stopić a warzywa powinny być gorące.  Smacznego!










 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary