Uda kurczaka w szybkowarze
Dzisiaj do szybkowaru trafiły kurze udka. Przepis banalnie prosty a powstało naprawdę smaczne danie z wyjątkowo smacznym sosem. Sama byłam zaskoczona, nie spodziewałam się takiego efektu. Sosu powstaje dosyć dużo, można część odlać i dodać do wywaru mięsnego - powstanie zupa o dosyć charakterystycznym smaku, lub podać już bez mięsa np z kaszą.
Ważna jest na pewno jakość użytego mięsa. Nie kupujcie najtańszych kurczaków!
Bardzo przepis polecam!
Przepis znalazłam na stronie Crunchy creamy sweet
Uda kurczaka w szybkowarze - przepis
Składniki
- 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki (dałam słodką)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej + 1/4 szkl wody - opcjonalnie
przydatne
przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, papryką i oregano.
W elektrycznym szybkowarze włączyć funkcję obsmażanie (saute). Dodać masło i olej
Kiedy masło się rozpuści włożyć kurczaka skórą do dołu i obsmażać tak długo aż się ładnie przyrumieni - ale nie przypali. Dodać czosnek, odwrócić mięso skórą do góry, obsmażać jeszcze minutę.
Nacisnąć przycisk „anuluj "
Kurczaka przełożyć na talerz i odstawić na bok a do misy wlać szklankę wody. Drewnianą łyżką zeskrobać wszystkie smaki z dna naczynia.
Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim kawałki kurczaka, skórą do góry.
Zamknąć pokrywę i zawór. Ustawić program drób ( ciśnienie wysokie czas 12 minut).
Po zakończeniu gotowania nie otwierać szybkowaru tylko pozwolić ciśnieniu spaść naturalnie.
Zdjąć pokrywę, wyjąć wkład i mięso.
Sos można pozostawić taki jak jest lub zagęścić go np mąką kukurydzianą. Jeżeli sos będziemy zagęszczać, należy wyjęte mięso przykryć folią aby nie ostygło.
W małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, tak aby nie było grudek. Dodać do sosu. . Wcisnąć przycisk „saute”, i gotować sos na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje.
Kurczaka podawać polanego sosem, z puree ziemniaczanym i ulubionymi warzywami . Smacznego!
Bardzo podoba mi się Pani pomysł na kurczaka, zwłaszcza, że często używam szybkowaru, myślę, że mięso będzie smaczne i soczyste, dziękuję za przepis, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :) Ciekawa jestem opinii. Pozdrawiam
Usuń