Uda kurczaka w szybkowarze


Dzisiaj do szybkowaru trafiły kurze udka. Przepis banalnie prosty a powstało naprawdę smaczne danie z wyjątkowo smacznym sosem. Sama byłam zaskoczona, nie spodziewałam się takiego efektu. Sosu powstaje dosyć dużo, można część odlać i dodać do wywaru mięsnego - powstanie zupa o dosyć charakterystycznym smaku, lub podać już bez mięsa np z kaszą.

Ważna jest na pewno jakość użytego mięsa. Nie kupujcie najtańszych kurczaków!

Bardzo przepis polecam!

Przepis znalazłam na stronie Crunchy creamy sweet



Uda kurczaka w  szybkowarze - przepis


Składniki

  • 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki (dałam słodką)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej + 1/4 szkl wody - opcjonalnie

przydatne


przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. 

Natrzeć  solą, pieprzem, papryką i oregano.

W elektrycznym szybkowarze włączyć funkcję  obsmażanie (saute). Dodać masło i olej

Kiedy masło się rozpuści włożyć kurczaka skórą do dołu i obsmażać tak długo aż się ładnie przyrumieni - ale nie przypali.  Dodać czosnek, odwrócić mięso skórą do góry, obsmażać jeszcze minutę. 

Nacisnąć  przycisk „anuluj "

Kurczaka przełożyć na talerz i odstawić na bok a do misy wlać szklankę wody. Drewnianą łyżką zeskrobać wszystkie smaki z dna naczynia.

Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim kawałki kurczaka, skórą do góry.

Zamknąć pokrywę i zawór.  Ustawić program drób ( ciśnienie wysokie czas 12 minut). 

Po zakończeniu gotowania nie otwierać szybkowaru tylko pozwolić ciśnieniu spaść naturalnie.

Zdjąć pokrywę, wyjąć wkład i mięso.

Sos można pozostawić taki jak jest lub zagęścić go np mąką kukurydzianą.  Jeżeli sos będziemy zagęszczać, należy wyjęte mięso przykryć folią aby nie ostygło. 

W małej misce wymieszać mąkę  kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, tak aby nie było  grudek. Dodać do sosu. . Wcisnąć przycisk „saute”, i gotować sos na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje.  

Kurczaka podawać polanego sosem, z puree ziemniaczanym i ulubionymi warzywami . Smacznego!









2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się Pani pomysł na kurczaka, zwłaszcza, że często używam szybkowaru, myślę, że mięso będzie smaczne i soczyste, dziękuję za przepis, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Ciekawa jestem opinii. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary