Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru
Nie zagęszczałam mojego sosu, ale można to zrobić dodając łyżeczkę mąki roztartą z łyżką masła. Mięso wyjąć a w szybkowarze ustawić funkcję obsmażanie, do sosu dodać masło dokładnie roztarte z mąką. Podgrzewać jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Bardzo polecam!
Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru - przepis
składniki
- ok 1 kg wołowiny zrazowej
- 1 duża cebula pokrojona półplasterki
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 g suszonych grzybów leśnych
- 250 ml gorącej wody
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do podania
przydatne sprzęty
przygotowanie
Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić przynajmniej na 30 minut.
Cebulę i czosnek pokroić i włożyć do misy szybkowaru.
Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny.( można to zrobić bezpośrednio w szybkowarze używając funkcji obsmażanie) Mięso ułożyć na cebuli a na gorącą patelnię wlać grzyby wraz z wodą. Zagotować i zeskrobać wszystkie pozostałości ze smażenia mięsa.
Całość przelać do szybkowaru.
Zamknąć pokrywkę. Ustawić funkcję wołowina ( ciśnienie wysokie, czas 35 minut). Gotowy sos doprawić. Można zagęścić dodając łyżkę masła dobrze roztartą z łyżeczką mąki
Podawać z ulubioną kaszą lub rozgniecionymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam