Rostbef pieczony z czosnkiem i cebulą



Dzisiaj przepis na pyszny, pieczony z cebulą i czosnkiem rostbef.  Mięso pyszne zaraz po upieczeniu, podane ciepłe z sosem. Na drugi dzień plastry odgrzane na patelni w sosie równie dobre  
Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu , ziół i kaparów lub korniszonów np z tym
Przygotowania i pieczenie nie zajmują dużo czasu. Więcej problemu sprawił mi sos. Najpierw musiałam obrać upieczony czosnek z łupinek, zmiksować wszystko blenderem, a potem jeszcze dodatkowo przetarłam sos przez sito aby był idealnie gładki. Nieobrane ząbki dają niewątpliwie więcej aromatu, ale jeżeli chcecie uniknąć oddzielania upieczonego czosnku od cebuli - po prostu obierzcie je przed pieczeniem.

Czas pieczenia podany orientacyjnie. Zależy od wielkości, kształtu mięsa. 
Bardzo przydatny jest termometr. Temperatura 60 st. C. wewnątrz rostbefu oznacza że mięso będzie lekko różowe. Jeżeli takiego nie lubicie, pieczcie tak długo aż osiągnie temperaturę 70 st.C
Polecam!


Rostbef pieczony z czosnkiem i cebulą - przepis


składniki


  • ładny kawałek rostbefu ok 1 kg
  • sól ,
  • pieprz,
  • oliwa lub olej do obsmażenia mięsa
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 cebule - czerwone i białe
  • główka czosnku
sos:
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • łyżka masła
przydatne


przygotowanie

mięso
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C, bez termoobiegu.
Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem.
Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek rozdzielić na ząbki, bez obierania.
w odpowiednim naczyniu ( użyłam patelni żeliwnej) wyłożyć dno cebulą i ząbkami czosnku
Na cebuli ułożyć mięso. Gorącą patelnię po smażeniu mięsa zalać winem a następnie przelać wino do mięsa.
Piec ok 40 - 50 minut, lub do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 60 st. C. Moje było gotowe po 50 minutach. Nie należy sprawdzać temperatury zbyt często, żeby mięsa bez potrzeby nie nakłuwać i nie pozbawiać soków.
Upieczone mięso wyjąć i zawinąć na parę minut w folię aluminiową i - niech się soki rozejdą wewnątrz mięsa.

W tym czasie przygotować sos:
Zawartość patelni z pieczenia mięsa przelać przez sito do miski. Wybrać ząbki czosnku, obrać z łupinek. Połączyć cebulę i obrany czosnek z sokiem z miski. Zmiksować
.
Patelnię z pieczenia postawić na gazie, i wlać do niej 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. Całość zagotować, dolać szklankę dobrego bulionu (najlepszy byłby wołowy), dodać przetartą cebulę i czosnek, gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje .
Rozprowadzić w sosie łyżeczkę masła . Jeżeli sos nie jest wystarczająco gładki - przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem.

Rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary