Zupa z fasolą i jarmużem
Zupa wyjątkowo szybka do przygotowania. I bardzo smaczna. Dodatek pesto dodaje jej smaku, ale i bez pesto jest równie dobra.
Możemy użyć dowolnej ulubionej fasoli z puszki - dobrze żeby były to dwa gatunki. Dodałam też ciecierzycę, której resztki były w lodówce. Oczywiście fasolę można ugotować samemu, ale użycie puszek znakomicie ułatwia pracę i skraca czas przygotowania. Sądzę, że można też taką zupę przygotować na wywarze z jarzyn. Polecam!
Na podstawie przepisu z książki z przepisami Fast 800 autorstwa dr Clare Bailey i Justine Pattison.
Możemy użyć dowolnej ulubionej fasoli z puszki - dobrze żeby były to dwa gatunki. Dodałam też ciecierzycę, której resztki były w lodówce. Oczywiście fasolę można ugotować samemu, ale użycie puszek znakomicie ułatwia pracę i skraca czas przygotowania. Sądzę, że można też taką zupę przygotować na wywarze z jarzyn. Polecam!
Na podstawie przepisu z książki z przepisami Fast 800 autorstwa dr Clare Bailey i Justine Pattison.
Zupa z fasolą i jarmużem - przepis
składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia czerwona cebula obrana i grubo posiekana
- 1 średnia marchewka, obrana i pokrojone w plasterki
- 200 g cukinii pokrojona w plasterki lub półplasterki
- 1 × 400g puszka czerwonej fasoli , odsączonej
- 1 × 400g puszka białej fasola, odsączona
- 100 g ciecierzycy z puszki ( opcjonalnie)
- ok 100g jarmużu grubo pokrojonego( usunięte twarde części)
- 3 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
- Świeżego pesto z bazylii do podania
- ok 1200 ml wywaru mięsnego ( u mnie na kurczaku)
przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojoną cebulę, marchewkę i cukinię. Smażyć , mieszając, ok 10 minut lub tak długo aż warzywa lekko zmiękną i lekko się zrumienią
Do rondla dołożyć czosnek, fasolę i ciecierzycę.
Dodać jarmuż i wszystko zalać wywarem.
Zagotować, zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Gotować ok 8 minut, do czasu aż jarmuż będzie odpowiednio miękki.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę na talerzu polać oliwą o i dodać łyżeczkę pesto. Można również podać z grzankami najlepiej z chleba na zakwasie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam