Zupa z fasolą i jarmużem



Zupa wyjątkowo szybka do przygotowania. I bardzo smaczna. Dodatek pesto dodaje jej smaku, ale i bez pesto jest równie dobra.
Możemy użyć dowolnej ulubionej fasoli z puszki - dobrze żeby były to dwa gatunki. Dodałam też ciecierzycę, której resztki były w lodówce. Oczywiście fasolę można ugotować samemu, ale użycie puszek znakomicie ułatwia pracę i skraca czas przygotowania. Sądzę, że można też taką zupę przygotować na wywarze z jarzyn. Polecam!

Na podstawie przepisu z książki z przepisami Fast 800 autorstwa dr Clare Bailey i Justine Pattison.


Zupa z fasolą i jarmużem - przepis


składniki


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula obrana i grubo posiekana
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojone w plasterki
  • 200 g cukinii pokrojona w plasterki lub półplasterki
  • 1 × 400g puszka czerwonej fasoli , odsączonej
  • 1 × 400g puszka białej fasola, odsączona
  • 100 g ciecierzycy z puszki ( opcjonalnie)
  • ok 100g jarmużu grubo pokrojonego( usunięte twarde części)
  • 3 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
  • Świeżego pesto z bazylii do podania
  • ok 1200 ml wywaru mięsnego ( u mnie na kurczaku)

przygotowanie


W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojoną cebulę, marchewkę i cukinię. Smażyć , mieszając, ok 10 minut lub tak długo aż warzywa lekko zmiękną i lekko się zrumienią

Do rondla dołożyć czosnek, fasolę i ciecierzycę. 

Dodać jarmuż i wszystko zalać wywarem.

Zagotować, zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Gotować ok 8 minut, do czasu aż jarmuż będzie odpowiednio miękki.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę na talerzu polać oliwą o i dodać łyżeczkę pesto. Można również podać z grzankami najlepiej z chleba na zakwasie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary