Dorsz z imbirem i chili z piekarnika
Pyszny pomysł na rybę. Dzięki dodaniu imbiru i chili ma zdecydowany smak.
Na każdym filecie ułożyłam po kilka cienkich plasterków chili - ilość zależy od tego jak ostra jest papryczka i jak ostre potrawy lubimy. Rybę podawać z dużą ilością dowolnej sałaty, z ryżem lub np. kaszą kus kus.Idealny lekki obiad dla dwóch osób. Polecam!
na podstawie przepisu ze strony You Magazine
Dorsz z imbirem i chili z piekarnika - przepis
składniki
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 450 - 500g filetów z białej ryby, takiej jak dorsz (najlepiej bez skóry)
- 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojony w cienkie plasterki
- ok 25g korzenia imbiru obrany, starty ( ewentualnie imbir w proszku ok 2 łyżeczek)
- Parę cienkich plasterków czerwonej papryczki chili, lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- sok z 1 małej limonki plus dodatkowe ćwiartki do podania
- sól, pieprz
- garść świeżych liści kolendry
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C
Rybę podzielić na dwie porcje.
Uciąć 2 kawałki folii aluminiowej - tak duże aby na każdym zmieściła się porcja ryby i została jeszcze folia do zrobienia brzegów aby soki nie wypłynęły
W głębokiej blaszce, odpowiednio dużej, ułożyć kawałki folii. Skropić oliwą. Na każdym umieścić filety dorsza , skórą do dołu o ile ją posiada, Podnieść brzegi folii do góry aby utworzyć rodzaj miseczek.
Rybę posypać czosnkiem, imbirem i chili. Doprawić solą i pieprzem. Na każdą porcję wycisnąć sok z połowy limonki i lekko skropić oliwą.
Piec w piekarniku przez ok15 minut - gotowa ryba będzie miała białe, nieprzezroczyste mięso i łatwo będzie rozdzielać się na kawałki przy pomocy widelca.
Rybę przełożyć na talerze, polać sokiem powstałym podczas pieczenia
Posypać dużą ilością kolendry. Podawać z kawałkami limonki.. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam