Tarta z cukinią i łososiem na cieście francuskim
Tarta z cukinią i łososiem na cieście francuskim - przepis
składniki
- paczka gotowego ciasta francuskiego (375 g)
farsz:
- 1 cukinia ( ok 280 g)
- 1 cebula
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera cheddar
- 180 g śmietany 18%
- 3 jajka
- pieprz, sól
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 26cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Cukinię pokroić wzdłuż w cieniutkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Łososia pokroić w małe kawałki. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cukinię, smażyć na niedużym ogniu ok 3 minut - aż cukinia lekko zmięknie. Cukinię przełożyć do miski a na patelnię włożyć cebulę i również podsmażać tak długo aż cebula się zeszkli. W misce wymieszać jajka i śmietanę. Doprawić pieprzem. Dodać cukinię, ser, łososia i cebulę. Wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st,C. Piec ok 30 - 40 minut, lub do czasu aż masa się zetnie i lekko zrumieni.
Podawać lekko przestudzone lub zimne. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam