Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu
Zdarza się, że mamy nadmiar zakwasu i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Żal wyrzucić. Bywa też, że przydałby się chleb, a zapomnieliśmy zakwas dokarmić.
I w jednym i w drugim przypadku ten przepis będzie pomocny. Pomoże przy zakwasowych nadwyżkach, a ponieważ używamy zakwasu niedokarmionego, sprawdzi się też w nagłym przypadku. W oryginalnym przepisie chleb jest nazwany po prostu chlebem na zakwasie, ja jednak sądzę, że jest to bardziej zakwasowy chleb tostowy. Oczywiście można go jeść jak każdy inny, dla mnie jest najlepszy opieczony. Ilość dodanej wody i mąki zależy od gęstości naszego zakwasu - stąd w przepisie uwaga o ewentualnym dodaniu mąki lub wody. Jeżeli lubicie tosty i trochę bardziej wyrazisty chleb - bardzo polecam!przepis ze strony Tastes of Lizzyt
Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu - przepis
Składniki
- 185 ml letniego mleka
- 1i1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki zakwasu ( z lodówki, nie dokarmiony)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 290 g mąki chlebowej (plus dodatkowa do podsypania)
- olej do posmarowania bochenka
przygotowanie
Letnie mleko wlać do misy robota. Posypać drożdżami, dodać pozostałe składniki - zakwas, olej, sól, cukier, sodę i mąką .
Używając haka do ciasta, mieszać składniki na niskich obrotach, - aż się połączą. Następnie zagniatać ciasto na średnich obrotach przez kolejne 4-5 minut. Ciasto powinno być lekko lepkie w dotyku. jeżeli potrzeba, ostrożnie dodać albo trochę mąki albo wody.
Ciasto przełożyć do dużej miski posmarowanej olejem.. Miskę przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok 30 minut, do wyrośnięcia. Może to zająć nieco więcej czasu, ciasto powinno podwoić objętość.
Foremkę o wymiarach 22cm x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, uformować podłużny bochenek i włożyć do formy.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-40 min ( moje rosło ok 40 minut)
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Wierzch wyrośniętego chleba lekko posmarować olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 25-30 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy.
Pozostawić chleb na 10 minut w foremce, a następnie umieść na kratce, aby całkowicie ostygł.
Smacznego!
Super chlebek ;)
OdpowiedzUsuńKobieto, wagi nie masz? Podaj po ludzku wagę drożdży
OdpowiedzUsuńSzanowny panie lub pani, ale mam też zestaw łyżek miarek - warto sobie takie sprawić :)
Usuń