Zupa ziemniaczano kminkowa, z wodą z ogórków kiszonych
Zupa ziemniaczano kminkowa, z wodą z ogórków kiszonych - przepis
składniki
- 750 ml wywaru mięsnego
- 250 ml wody z ogórków + dodatkowa do doprawienia
- 4 łyżki kminku
- 500 g ziemniaków
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- parę suszonych grzybów - opcjonalnie
do podania
- natka pietruszki
przygotowanie
Kminek zalać wodą z ogórków, zagotować. Gotować na małym ogniu ok 20 - 30 min.
W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę. Zagotować bulion, dodać ziemniaki i grzyby, gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Gotowy wywar kminkowy przecedzić, kminek wyrzucić.
Wywar kminkowo - ogórkowy dolać do wywaru z ziemniakami. Jeżeli wolimy bardziej kwaśną zupę - dodać więcej wody z ogórków. Zagotować..
W miseczce wymieszać żółtko ze śmietaną. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle mieszając. Mieszaninę żółtka i śmietany przelać ostrożnie do zupy, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą , można posypać pietruszką. Smacznego!
Zupa wyglada przecudownie! Jutro albo pojutrze mam nadzieje cos podobnego powstanie rowniez u mnie w domu..;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować ! Pozdrawiam
Usuń