Zupa ze świeżych grzybów
zupa ze świeżych grzybów przepis
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 300 g ziemniaków
- 100 ml białego wina,
- ok. 1250 - 1500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- sól i pieprz do smaku.
do podania
- natka pietruszki
- śmietana
przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w sporą kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż lekko zmięknie - ok 2 minut. Dodać ziemniaki, zamieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, przesmażać ok 4-5 minut, mieszając. Dodać wino, dusić ok 2 minut
Wlać bulion, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki i grzyby będą miękkie - około 20 minut.
Doprawić solą i pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta - dodać nieco wywaru.
Zupę grzybową podawać posypaną natką pietruszki, można również dodać łyżkę gęstej śmietany. Smacznego!
uwielbiam taką zupę
OdpowiedzUsuńTrzeba robić póki są świeże grzyby!
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń