Cukinia w panierce z piekarnika


Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię zwłaszcza te niewielkie, przygotowuję je zawsze ze skórką.

To bardzo uniwersalne warzywo - można z niego przygotować i zupę i ciasto, jeść surową, gotowaną czy smażoną.  

Dzisiaj przepis na smaczną przekąskę. Dzięki temu, że cukinia nie jest smażona tylko pieczona w piekarniku, jest zdecydowanie mniej kaloryczna. Tak przygotowana cukinia jest świetną przekąską, ale może również stanowić smaczny warzywny dodatek do innego dania. 

Myślę, że smaczna byłaby z dodatkiem jakiegoś wyrazistego dipu ( np jogurt + harissa), ja nie zdążyłam żadnego przygotować, gdyż cukinia została szybko zjedzona. Bardzo polecam!

 inspiracja :  tutaj 




Cukinia w panierce z piekarnika - przepis

składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku  - starty
  • bazylia

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

 Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na plastry ok 4 mm grubości. Plastry przekroić w poprzek na pół. 

W jednym naczyniu roztrzepać jajko i starty ząbek czosnku, w drugim wymieszać parmezan bułkę i drobno posiekaną bazylię ( lub inne ulubione zioła). 

Plastry cukinii obtaczać z obu stron w jajku, a następnie w mieszance bułki i parmezanu. 

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 -  20 minut, w zależności od grubości plastrów. 

W połowie pieczenia przewrócić cukinię na drugą stronę. Jeżeli chcemy aby panierka się zrumieniła, możemy potrzymać cukinię nieco dłużej w piekarniku lub  włączyć dodatkową funkcję podpiekania od góry. 

Smacznego!








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary