Cukinia w panierce z piekarnika
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię zwłaszcza te niewielkie, przygotowuję je zawsze ze skórką.
To bardzo uniwersalne warzywo - można z niego przygotować i zupę i ciasto, jeść surową, gotowaną czy smażoną.Dzisiaj przepis na smaczną przekąskę. Dzięki temu, że cukinia nie jest smażona tylko pieczona w piekarniku, jest zdecydowanie mniej kaloryczna. Tak przygotowana cukinia jest świetną przekąską, ale może również stanowić smaczny warzywny dodatek do innego dania.
Myślę, że smaczna byłaby z dodatkiem jakiegoś wyrazistego dipu ( np jogurt + harissa), ja nie zdążyłam żadnego przygotować, gdyż cukinia została szybko zjedzona. Bardzo polecam!
inspiracja : tutaj
Cukinia w panierce z piekarnika - przepis
składniki
- 1 średnia cukinia
- 1/4 szklanki parmezanu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku - starty
- bazylia
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na plastry ok 4 mm grubości. Plastry przekroić w poprzek na pół.
W jednym naczyniu roztrzepać jajko i starty ząbek czosnku, w drugim wymieszać parmezan bułkę i drobno posiekaną bazylię ( lub inne ulubione zioła).
Plastry cukinii obtaczać z obu stron w jajku, a następnie w mieszance bułki i parmezanu.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 - 20 minut, w zależności od grubości plastrów.
W połowie pieczenia przewrócić cukinię na drugą stronę. Jeżeli chcemy aby panierka się zrumieniła, możemy potrzymać cukinię nieco dłużej w piekarniku lub włączyć dodatkową funkcję podpiekania od góry.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń