Zupa z włoskiej kapusty
Duże liście włoskiej kapusty potrzebne mi były do zrobienia glinianej, kapuścianej michy. Zostało sporo kapusty. Zrobiłam surówkę, część kapusty ugotowałam. Została ćwiartka na którą nie miałam pomysłu. Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty, jednak tym razem postanowiłam dać zupie szansę. Okazała się całkiem smaczna. Dzięki sporej ilości grzybów i kminku zupa jest wyrazista w smaku, a dzięki dodaniu ziemniaków - sycąca. Bardzo polecam na coraz chłodniejsze dni.
inspiracją był przepis ze strony Gotować
kapuśniak z włoskiej kapusty - przepis
Składniki:
- 1/4 główki kapusty włoskiej ( po pokrojeniu ok 300 g)
- ok 16g suszonych grzybów
- 250 g ziemniaków
- 120 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kminku
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki +do podania
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Grzyby zalać szklanką wody, namoczyć, najlepiej przez parę godzin. Namoczone pokroić w cienkie paski i gotować w wodzie z moczenia, aż będą miękkie.
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, usunąć głąb, cienko pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu aż zmięknie i się zeszkli. Dodać bulion, grzyby wraz z wywarem, ziemniaki i kminek. Gotować pod przykryciem 5 minut od momentu kiedy bulion się zagotuje. Dodać kapustę, pietruszkę i czosnek, gotować przez 15 minut, lub do czasu aż kapusta i ziemniaki będą miękkie
Zupę doprawić solą i majerankiem, posypać pietruszką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam