Kakaowe ciasto z cukinią i bananem
Czasem najdzie mnie straszna chęć na coś słodkiego. Niedawno piekłam bardzo smaczne ciasto z cukinii z makiem. Postanowiłam nieco przepis zmodyfikować i tak powstało kakaowe ciasto z cukinią i bananem, o zapachu i delikatnym smaku kardamonu. Wilgotne, najlepsze lekko jeszcze ciepłe, podane z bitą śmietaną. Bardzo polecam!
KAKAOWE CIASTO Z CUKINII I BANANA - PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g ksylitolu
- 1-1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 łyżki kakao
mokre:
- 250 g startej na drobnej tarce cukinii
- 1 dojrzały banan, rozgnieciony
- 3 duże jajka
- 100 g (1/2 szklanki) oleju
- 30 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę do pieczenia (u mnie okrągła, z wyjmowanym dnem, śr 18 cm) posmarować masłem i odstawić na bok.W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol, kardamon, kakao.
W dużej misce umieścić jajka, olej, roztopione masło - wymieszać widelcem. Dodać rozgnieciony banan i startą cukinię i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Dodać suche składniki do mokrych składników i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45-60 minut, tak długo aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha, bez mokrego ciasta.
Foremkę wyjąć z pieca. Gdy lekko przestygnie, delikatnie wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam