Kakaowe ciasto z cukinią i bananem


Czasem najdzie mnie straszna chęć na coś słodkiego. Niedawno piekłam bardzo smaczne ciasto z cukinii z makiem. Postanowiłam nieco przepis zmodyfikować i tak powstało kakaowe ciasto z cukinią i bananem, o zapachu i delikatnym smaku kardamonu. Wilgotne, najlepsze lekko jeszcze ciepłe, podane z bitą śmietaną. Bardzo polecam! 


KAKAOWE CIASTO Z CUKINII I BANANA - PRZEPIS

SKŁADNIKI

suche:
  • 250 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g ksylitolu
  • 1-1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżki kakao


mokre:
  • 250 g  startej na drobnej tarce cukinii
  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony
  • 3 duże jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) oleju
  • 30 g  roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę do pieczenia (u mnie okrągła, z wyjmowanym dnem, śr 18 cm) posmarować masłem i  odstawić na bok.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol, kardamon, kakao. 
W dużej misce umieścić jajka, olej, roztopione masło  - wymieszać widelcem. Dodać rozgnieciony banan i startą cukinię i jeszcze raz  dobrze wymieszać. 
Dodać suche składniki do mokrych składników i mieszać drewnianą łyżką  do połączenia składników. 
Ciasto przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika.  
Piec przez 45-60 minut, tak długo aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha, bez mokrego ciasta. 
Foremkę wyjąć z pieca. Gdy lekko przestygnie, delikatnie wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary