Pieczone pomidory na zimę
Pieczone pomidory na zimę - przepis
Składniki
- 2 kg mięsistych pomidorów (np. Lima)
- ok 400 g cebuli
- 6 dużych ząbków czosnku, przekrojonych na pół
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- ok 10 łyżek oliwy
- sól, pieprz
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Pomidory umyć osuszyć i przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Na blaszkę do pieczenia wylać połowę oliwy, rozprowadzić. Rozłożyć równomiernie pomidory, najlepiej w jednej warstwie. Dodać cebulę, czosnek, polać pozostałą oliwą, przemieszać aby wszystko równomiernie pokryło się oliwą. Posypać solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku i rozmarynu.
Piec ok 90 minut, tak aby pomidory ładnie się podpiekły i puściły sok. Co pół godziny można pomidory lekko przemieszać.
Gorące, upieczone pomidory przełożyć do wyparzonych słoików (usunąć rozmaryn i tymianek). Do każdego słoika dodać powstały w trakcie pieczenia sok. Zakręcić, wstawić do lekko przestudzonego piekarnika. Temperaturę ustawić na 130ºC, pasteryzować słoiki pół godziny od chwili, gdy piekarnik się nagrzeje.
Na drugi dzień pasteryzację powtórzyć.
Muszą być bardzo smaczne, ale jednak piłowanie piekarnikiem przez tyle czasu (w sumie - 2 godziny) to jednak mnie przerasta... Marzynia
OdpowiedzUsuń