Pasta z pieczonego bakłażana, cukinii i papryki
24 września
3
bakłażan
,
cukinia
,
do chleba
,
papryka
,
pasty i smarowidła
,
pieczone
,
warzywnie
,
wyroby domowe
Pyszna pasta z pieczonych warzyw. Z upieczonego bakłażana, cukinii i papryki. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do chleba. Używałam jej do wędlin, mięsa a nawet makaronu. Świetna jako przekąska z chrupkim pieczywem lub grzankami. Zrobienie jej nie wymaga wysiłku, a efekt bardzo smakowity Bardzo polecam!
Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis
składniki
- 1 bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka pasty pomidorowej (np takiej)
- kilka suszonych pomidorów
- pół pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
przydatne
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażan obierać ze skórki. Bakłażan i cukinię pokroić w sporą kostkę, paprykę oczyścić z nasion i przekroić wzdłuż na grube pasy. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki bakłażana, cukinii i papryki. Lekko posolić, polać oliwą, wymieszać, aby oliwa równomiernie pokryła warzywa. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut , do czasu aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Co jakiś czas warto warzywa przemieszać.Upieczone warzywa przestudzić. Z papryki usunąć skórkę.
Do pojemnika blendera wrzucić bakłażan, cukinię i paprykę. Dodać czosnek, pokrojoną w kawałki cebulę i suszone pomidory. Zmiksować, doprawić do smaku pastą pomidorową, solą i pieprzem. Dodać 1-2 łyżki oliwy, jeszcze raz zmiksować. Pastę przełożyć do miski, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńCukini mam w tym roku w nadmiarze. Bardzo ladnie obrodzila w moim ogródku i zastanawiałam się, co z niej przygotowac. Do tej pory robiłam głównie zapiekanki cukiniowe, zupę krem z cukini oraz oczywiście placuszki z cukinii, jednak pasty do kanapek nie robiłam. A zrobię bardzo chętnie bo szukam urozmaicenia do porannych śniadań.
OdpowiedzUsuńOstatnio spróbowałam zupy z pieczonych warzyw i nie sądziłam,ze jest taka smaczna. Pieczenie wydobywa głębię smaku z potraw, stają się one bardziej nasycone oraz o wiele bardziej aromatyczne. Podejrzewam, ze podobnie własnie będzie z ta pastą :)
Pyszne pomysły! Pasta jest bardzo smaczna. A ja jeszcze polecam cukinię surową. Bardzo cienkie plastry dodawane do sałat. I oczywiście makaron z cukinii - surowy, lekko podsmażony lub tylko sparzony. Pycha. Pozdrawiam
Usuń