PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA
Dzisiaj przepis na aromatyczne, kalafiorowe różyczki, pieczone w piekarniku. Coś dla miłośników kalafiora.
Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw, ale ja bardzo polecam gruzińską przyprawę Khmeli Suneli znakomitą do pieczonych i duszonych warzyw. Dobrym dodatkiem okazała się również wędzona sól. Jeżeli dysponujecie wędzarnią, można sól uwędzić samemu, jeżeli nie - warto kupić opakowanie. Kalafior jest chrupiący, świetny do podgryzania lub jako dodatek do innych dań. Bardzo jest smaczny lekko przestudzony, jeszcze ciepły, polany solidną porcją dobrej oliwy i sokiem z cytryny. Po nocy spędzonej w lodówce, był równie dobry. Przyprawy były jeszcze bardziej intensywne. Czy na zimno, czy na ciepło, bardzo polecam!A tutaj inne przepisy z pieczonym kalafiorem:
Pieczone różyczki kalafiora - przepis
składniki
- 1 kalafior ( około 600 g )
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, starte
- 1 łyżeczka przyprawy Khmeli Suneli
- 1/4 łyżeczki papryki w płatkach
- 1/4 łyżeczki wędzona sól
- sok z cytryny
- garść pietruszki, posiekana
- sól morska ( u mnie wędzona)
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Kalafior obrać z liści, podzielić na różyczki - podobnej wielkości. Opłukać, dokładnie osuszyć.
W słoiczku wymieszać oliwę, starty czosnek, paprykę , sól i khmel suneli.
Osuszone różyczki kalafiora położyć w jednej warstwie na wyłożonej folią lub papierem blaszce. Skropić oliwą z przyprawami, następnie równomiernie rozsmarować oliwę na kalafiorze - najlepiej ręką. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika
Piec ok 25 minut . Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane i nadal chrupiące.
Przed podaniem skropić ponownie dobrej jakości oliwą z oliwek a następnie posypać pietruszką i posolić. Podawać z ćwiartką cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam