tarta z pomidorami, chorizo i serem - do góry nogami
28 lipca
0
chorizo
,
ciasto francuskie
,
Pimentos de Padron
,
pomidory
,
tarty i quiche
,
z piekarnika
Pyszny, letni posiłek. Nareszcie nadszedł czas smacznych pomidorów. Trzeba z tego korzystać i jeść ich jak najwięcej.
Taka tarta jest świetnym obiadowym daniem w upalny, letni dzień. Kiedy nie chce się stać w kuchni, a na talerzu nie mamy ochoty zobaczyć nic tłustego, żadnych smażonych mięs czy zawiesistych sosów. Nie trzeba nawet zagniatać ciasta - wystarczy gotowe, francuskie. Warto mieć w lodówce ostre chorizo. Dodaję je do wielu dań. W tej tarcie też znakomicie się sprawdziło. Dodało jej wyrazu. Boczek można pominąć, ja akurat miałam kilka plastrów, które postanowiłam wykorzystać. Użyłam dojrzewającego sera kaszubskiego ( z owadziego sklepu), ale możecie dać każdy ulubiony, dobrze się rozpuszczający. Tartę podałam z papryczkami Padron. Bardzo polecam!
A tutaj trochę inny przepis na podobną tartę.
tarta z pomidorami, chorizo i serem - do góry nogami - przepis
składniki (2 porcje)
- Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
- 40 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
- 80 g chorizo, pikantnego
- 1 cebula ( ok 80 g)
- ok 60 g sera (u mnie kaszubski)
- 3 dojrzałe pomidory
- Czarny pieprz
- Oliwa do smażenia + do polania
- świeże zioła do posypania - bazylia, estragon
przydatny sprzęt
- patelnia żeliwna ( 20 – 23 cm średnicy)
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Pomidory pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w krążki, chorizo w plasterki. Na patelnię wlać trochę oliwy, dodać boczek, podsmażać chwilę, aż lekko się podsmaży - odłożyć na bok. Wrzucić plasterki chorizo. Smażyć parę minut, chorizo powinno się lekko wytopić, ale nadal być miękkie. Przełożyć do miseczki a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć mieszając, aż zmięknie - bez przyrumieniania. Odłożyć na bok. Na patelnię położyć plastry pomidorów – ułożyć je jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. O ile potrzeba, dodać nieco oliwy. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły, ale nie przywarły do patelni. Zdjąć z ognia.Na warstwie pomidorów ułożyć cebulę, chorizo z boczkiem, ser, a następnie ciasto francuskie. Brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry.
Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec tartę przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Wyjąć patelnię z piekarnika (uważać, jest gorąca!), odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, posypać ziołami przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam