Sałatka z bobu i kolendry
Letnia sałatka dla zdecydowanych miłośników kolendry. Najlepsza z młodego bobu, który nie wymaga długiego gotowania.
Można go nie obierać, ale w przypadku tej sałatki wolałam bób bez skórek. Krótko gotowany, jest nadal lekko chrupiący.
Do zrobienia kolendrowej pasty użyłam bardzo praktycznego,ręcznego siekacza .
Warto sałatkę zrobić wcześniej, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Muszę przyznać, że po nocy w lodówce, sałatka była jeszcze lepsza! Bardzo polecam.
sos z kolendry
Warto sałatkę zrobić wcześniej, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Muszę przyznać, że po nocy w lodówce, sałatka była jeszcze lepsza! Bardzo polecam.
sałatka z bobu i kolendry - przepis
składniki
- 500 g młodego bobu (ok 300 g obranego)
- 1 nieduża biała cebula
- 50 g orzechów nerkowca
sos z kolendry
- 15 g kolendry, głównie listki - spory pęczek
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 - 3 łyżki oliwy
- sok z 1 limonki
Bób "nie wygląda" ale jest pyszny!
OdpowiedzUsuń