Sałatka z bobu i kolendry


Letnia sałatka dla zdecydowanych miłośników kolendry. Najlepsza z młodego bobu, który nie wymaga długiego gotowania.
Można go nie obierać, ale w przypadku tej sałatki wolałam bób bez skórek. Krótko gotowany, jest nadal lekko chrupiący. 
Do zrobienia kolendrowej pasty użyłam bardzo praktycznego,ręcznego siekacza .
Warto sałatkę zrobić wcześniej, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Muszę przyznać, że po nocy w lodówce, sałatka była jeszcze lepsza!  Bardzo polecam.


sałatka z bobu i kolendry - przepis

składniki


  • 500 g młodego bobu (ok 300 g obranego)
  • 1 nieduża biała cebula
  • 50 g orzechów nerkowca

sos z kolendry

  • 15 g kolendry, głównie listki - spory pęczek
  • 2  ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2  - 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki

przydatny sprzęt


przygotowanie

Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 minut - tak długo, aż bób będzie odpowiednio miękki. Odcedzić, przestudzić, obrać. Czosnek i kolendrę, posiekać, najlepiej w blenderze.  dodać oliwę, sok z limonki  sól i pieprz, Jeszcze raz dobrze wymieszać. Powinna powstać dosyć rzadka pasta. W misce umieścić bób, polać kolendrową pastą, wymieszać. Najlepiej odstawić sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypać listkami kolendry. Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary