Ciasto z cukinii z makiem
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo proste ciasto z cukinii. Dla mnie odkrycie! Szkoda, że dopiero teraz, ale na pewno to nie ostatnie ! 😀 Gdzieś kiedyś słyszałam, że na bazie cukinii można piec słodkości, ale nigdy nie podejmowałam takich prób. Tym razem się przełamałam - za dużo miałam cukinii, trzeba ją było wykorzystać. Przepis znalazłam na stronie Le Creme de la Crumb. W oryginale ciasto ma słodką polewę, ja z niej zrezygnowałam. Sądzę, że dobra byłaby polewa cytrynowa, ale i beż niej ciasto jest świetne. Zmniejszyłam też ilość cukru ( u mnie ksylitol). Jeżeli lubicie słodkości, można dać więcej. Ciasto jest wilgotne, długo utrzymuje świeżość. A posmarowane masłem jest pysznym dodatkiem do porannej kawy. Bardzo polecam!
Ciasto z cukinii z makiem - przepis
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 270 g startej cukinii
- 3 duże jajka
- 50 g ksylitolu
- 100 g (1/2 szklanki) oleju
- 30 g roztopionego masła
- sok z 1/2 cytryny (ok 2 łyżek)
- skórki starte z 1/2 cytryny
- 2 łyżki maku
- 1 1/2 łyżeczki wanilii - opcjonalnie
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Formę do pieczenia (12 x 25 cm) posmarować masłem i odstawić na bok.W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W dużej misce umieścić jajka, cukier, olej, roztopione masło i wanilię ( jeżeli używamy) - wymieszać. Dodać cukinię i jeszcze raz dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i mak. Wymieszać
Dodać suche składniki do mokrych składników i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45-60 minut, tak długo aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha, bez mokrego ciasta. Foremkę wyjąć z pieca. Gdy lekko przestygnie, delikatnie wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia na kratce
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń