Zapiekanka rybna - fish pie



Dzisiaj przepis na popularną na Wyspach rybną zapiekankę - fish pie.  Bardzo lubię takie zapiekanki z ziemniakami ( tutaj moja ulubiona) - wystarczy sałata i sycący obiad gotowy.
Użyłam ryb które akurat były pod ręką. Ważne aby usunąć wszystkie ości bo inaczej stracimy całą przyjemność  jedzenia. Zapiekankę możemy przygotować wcześniej,  wstawić do lodówki i podgrzać gdy będziemy gotowi. Zapiekanka z lodówki może wymagać nieco dłuższego czasu pieczenia. Trzeba obserwować, ważne aby brzegi zaczęły bulgotać. To świadczy o tym, że środek się zagrzał. Bardzo polecam!
inspiracja BBC good food


Fish pie - przepis

Składniki 4 porcje

na pure ziemniaczane

  • 500 - 600g ziemniaków  obranych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

beszamel

  • 25 g masła
  • 25 g zwykłej mąki
  • 400 ml mleka
  • ok 80 g  startego sera cheddar
  • 4 zielone części dymki drobno pokrojone

na farsz rybny

  • ok 200 g filetów białej ryby ( u mnie sandacz)
  • ok 200 g obranej ryby wędzonej ( o mnie makrela)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub angielskiej
  • ok 100 g mrożonego groszku

dodatkowo

  • ok 20 g  startego sera cheddar do posypania

przygotowanie

Ryby podzielić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, zalać wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować, rozgnieść na puree dodając mleko i masło. Doprawić czarnym pieprzem.
przygotować sos:
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, drobno pokrojoną dymkę, podgrzewać, energicznie mieszając zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem i dymką. Ma powstać  masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, łyżeczką musztardy, doprawić  pieprzem i solą. Dodać ryby i groszek. Wymieszać.
Masę rybną przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na masie rybnej równomiernie rozłożyć ziemniaki. Posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec przez 20-25 minut, do czasu aż wierzch zapiekanki  ładnie się przypiecze, a zawartość po bokach będzie lekko bulgotać. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Sos będzie lepszy, jeżeli w mleku którego użyjemy do beszamelu, podgrzejemy lekko wszystkie ryby. Tak robią anglicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Dziękuję, tak zrobię następnym razem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary