Zapiekanka rybna - fish pie
05 czerwca
2
cheddar
,
kuchnia brytyjska
,
makrela wędzona
,
ryby
,
ryby i owoce morza
,
sandacz
,
zapiekanka
,
ziemniaki
Dzisiaj przepis na popularną na Wyspach rybną zapiekankę - fish pie. Bardzo lubię takie zapiekanki z ziemniakami ( tutaj moja ulubiona) - wystarczy sałata i sycący obiad gotowy.
Użyłam ryb które akurat były pod ręką. Ważne aby usunąć wszystkie ości bo inaczej stracimy całą przyjemność jedzenia. Zapiekankę możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i podgrzać gdy będziemy gotowi. Zapiekanka z lodówki może wymagać nieco dłuższego czasu pieczenia. Trzeba obserwować, ważne aby brzegi zaczęły bulgotać. To świadczy o tym, że środek się zagrzał. Bardzo polecam!
inspiracja BBC good food
Fish pie - przepis
Składniki 4 porcje
na pure ziemniaczane- 500 - 600g ziemniaków obranych
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
beszamel
- 25 g masła
- 25 g zwykłej mąki
- 400 ml mleka
- ok 80 g startego sera cheddar
- 4 zielone części dymki drobno pokrojone
na farsz rybny
- ok 200 g filetów białej ryby ( u mnie sandacz)
- ok 200 g obranej ryby wędzonej ( o mnie makrela)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub angielskiej
- ok 100 g mrożonego groszku
dodatkowo
- ok 20 g startego sera cheddar do posypania
przygotowanie
Ryby podzielić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, zalać wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować, rozgnieść na puree dodając mleko i masło. Doprawić czarnym pieprzem.przygotować sos:
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, drobno pokrojoną dymkę, podgrzewać, energicznie mieszając zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem i dymką. Ma powstać masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, łyżeczką musztardy, doprawić pieprzem i solą. Dodać ryby i groszek. Wymieszać.
Masę rybną przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na masie rybnej równomiernie rozłożyć ziemniaki. Posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec przez 20-25 minut, do czasu aż wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze, a zawartość po bokach będzie lekko bulgotać. Smacznego!
Sos będzie lepszy, jeżeli w mleku którego użyjemy do beszamelu, podgrzejemy lekko wszystkie ryby. Tak robią anglicy.
OdpowiedzUsuńO! Dziękuję, tak zrobię następnym razem :)
Usuń