Sałatka z zielonych szparagów, jajek i awokado
Sezon szparagowy pomału zbliża się chyba do końca. Niestety, w tym roku nie dane nam było zjeść tak dużo szparagów jak w latach ubiegłych. Trudno.
To prawdopodobnie jedno z moich ostatnich dań ze szparagami w tym sezonie. Bardzo prosta sałatka szparagowo, jajecznie awokadowa ;) Spróbujcie zrobić, połączenie bardzo smakowite. Jeżeli zastąpimy jajka kurze przepiórczymi, sałatka będzie jeszcze ładniejsza. Przepiórcze jajka wystarczy przekroić na połówki. . Do zrobienia sosu użyłam oleju kujawskiego (czosnek bazylia). Bardzo te smakowe oleje lubię i używam ich często. Można oczywiście użyć oliwy. Sałatkę najlepiej zjeść zaraz po zrobieniu, gdyż awokado, mimo skropienia cytryną, zmienia po jakimś czasie kolor. Nie wpływa to co prawda na smak, ale wygląda odrobinę mniej zachęcająco. Polecam!Sałatka z zielonych szparagów, jajka i awokado - przepis
SKŁADNIKI
- 1/2 pęczka zielonych szaragów, najlepiej cienkich
- 2 małe awokado (ok 100 g miąższu)
- 1 mała młoda biała cebulka, pokrojona w plasterki
- 3 jajka
- garść kolendry
- 10 - 12 listków mięty
na sos
- 5 łyżek oleju kujawskiego ( czosnek i bazylia )
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać , pokroić na duże kawałki.Przygotować szparagi. Umyć , zdrewniałe końce szparagów odłamać ( szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część). Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 2- 3 min ( zależy od grubości szparagów) tak, aby nadal były chrupiące. Odcedzić, zanurzyć w zimnej wodzie aby szybko ostygły. Szparagi osączyć z wody, odciąć główki a resztę pokroić w kawałki długości ok 3 cm.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ, pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Zioła pokroić
Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiku, zakręcić, dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. spróbować, w razie potrzeby doprawić.
Szparagi, awokado, jajko, cebulkę i zioła umieścić w misce. Polać sosem, wymieszać. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam