Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
Przepis na tę zupę wypatrzyłam na stronie Tureckiego Sklepu. Tam też możecie zapoznać się z ciekawą historią powstania tej zupy.
Kuchnię turecką bardzo lubię, niektóre z przypraw, w tym pul biber na stałe zagościły w mojej kuchni., a bulgur to moja ulubiona kasza. Nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności sprawdzenia przepisu i zupę ugotowałam jeszcze tego samego dnia. Nie miałam oryginalnej pasty paprykowej, zastąpiłam ją portugalską pastą z papryki. Sprawdziła się świetnie. Zupa wyszła dosyć ostra, tak jak lubię. Jest bardzo pożywna i ma piękny, intensywny kolor. Bardzo polecam!
Nieco inna wersja tej zupy tutaj
Zupa pięknej panny młodej – przepis
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy bulgur ( np takiej )
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ok 1,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1-2 łyżka pasty paprykowej (biber salcası)
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki pul biber
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
przydatne urządzenie
przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Soczewicę i kaszę bulgur opłukać, włożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać cebulę i czosnek. Zagotować, zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Gotować przez 20 - 30 minut, do czasu aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu zupę zamieszać.W małej miseczce przygotować pozostałe przyprawy: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1-2 łyżki pasty paprykowej , 1 łyżeczkę suszonej mięty, 1/2 - 1 łyżeczkę papryki w płatkach pul biber.
Kiedy kasza będzie miękka, do zupy dodać przyprawy z miseczki. Wymieszać, gotować ok 15 minut. Po tym czasie soczewica powinna się rozpaść.
Zupę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można ozdobić łyżeczką jogurtu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam