Policzki wieprzowe w cydrze
Dzisiaj przepis na pyszne wieprzowe policzki. Długie gotowanie w wolnowarze sprawia, że policzki są niezwykle miękkie, wręcz się rozpadają, ale nie są suche. Przed wstawieniem do wolnowaru mocno obsmażyłam je na patelni. Do podlania użyłam cydru, który akurat zalegał w domu. Zamiast cydru można oczywiście użyć białego wina. Dodałam też gruszkę, aby sos nabrał lekkiej słodkości. Bardzo polecam - prosty i smaczny obiad!
policzki wieprzowe w cydrze - przepis
Składniki - na 4 porcje
- ok 1 kg policzków wieprzowych - 9 szt
- sól, pieprz
- mąka do posypania
- 1 cebula, grubo posiekana
- 1 marchewka, grubo posiekana
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 1 główka czosnku, przekrojona poziomo
- 2 szklanki półwytrawnego cydru
- 1 gruszka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu, zmiażdżonych
PRZYGOTOWANIE
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni, na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso ładnie zbrązowieje. Odstawić na bok. Na patelnię dolać oliwy, wrzucić cebulę, marchewkę - obsmażać przez ok 1 minutę. Dolać cydr, zagotować, zeskrobać z dna wszystkie smaki.
W misie wolnowaru ułożyć mięso.
Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, czosnek przekrojony na pół, gałązki tymianku, liście laurowe i pieprz. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Miękkie policzki wyłowić z sosu a powstały sos przetrzeć przez sito. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam