Makaron z cukinii z zielonymi szparagami
24 maja
0
cukinia
,
cytryna
,
kluski i makarony
,
makaron z cukinii
,
parmezan
,
szparagi
,
szparagi zielone
,
warzywa
,
warzywnie
Sezon na szparagi w pełni. Warto z niego korzystać! Dzisiaj przepis na lekkie danie obiadowe, idealne na ciepły, majowy dzień - makaron z cukinii z zielonymi szparagami. Grillowane szparagi są pyszne, a wymieszane z cukiniowym makaronem i polane sokiem z grillowanej cytryny tworzą smaczny i lekki posiłek. Jeżeli nie dysponujecie urządzeniem do robienia makaronu z cukinii ( np takim) , można to zrobić tradycyjnie - pokroić cukinię w cienkie podłużne plastry, a następnie każdy z nich w cienkie paski. Można też cukinię pokroić w nieco grubsze niż makaron słupki, trzeba będzie ją nieco dłużej dusić. Bardzo polecam!
Makaron z cukinii z zielonymi szparagami - przepis
składniki ( 2 porcje)
- 2 średnie cukinie
- skórka starta z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 500 g zielonych szparagów
- 2 grube plastry cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
- parmezan
przydatny sprzęt
urządzenie do krojenia do warzywprzygotowanie
Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia ( np takiej temperówki do warzyw) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron.Przygotować szparagi Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Szparagi lekko natrzeć oliwą.
Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu, rozłożyć równomiernie szparagi, obok położyć 2 plastry cytryny. Grillować szparagi ze wszystkich stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Plastry cytryny w trakcie grillowania przewrócić na drugą stronę. Gotowe szparagi pokroić na kawałki ok 2-3 cm.
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, skórkę cytrynową, posiekany ząbek czosnku, lekko posolić, dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać szparagi, wymieszać, nałożyć do miski, doprawić sola i pieprzem. Podawać z grillowanym plastrami cytryny, posypane parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam