Szpinak z ciecierzycą - Espinacas con Garbanzos¨


Dzisiaj warzywnie. Smaczne połączenie prostych produktów. Szpinak z ciecierzycą to typowa hiszpańska przystawka, szczególnie popularna na południu Hiszpanii, w Andaluzji.
W daniu wykorzystujemy niewielką ilość  składników, jest gotowe w niecałe pół godziny ( pod warunkiem, że użyjemy ciecierzycy z puszki -  to sprawia, że danie robi się bardzo szybko). Tak przygotowaną ciecierzycę możemy podać jako przystawkę lub jako dodatek do grillowanych ryb lub mięs. Bardzo polecam!

Przepis ze strony Spain on a fork


Szpinak z ciecierzycą  - przepis

składniki


  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej- ostrej lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok 150 g  przecieru pomidorowego - dałam przecier z pieczonych pomidorów
  • ok 150 g   szpinaku
  • 1 puszka  ciecierzycy, po odsączeniu ok 260 g
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • cukier do smaku

przygotowanie

Ciecierzycę odsączyć i opłukać.  Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając ok 4 minut, aż cebula i czosnek zmiękną i lekko się zrumienią.
Posypać wędzoną papryką i kminem, wymieszać, dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. odrobiną cukru. Podgrzewać kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać szpinak, wymieszać, przykryć patelnię pokrywką, dusić na małym ogniu ok 2 minut. Dołożyć ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut, tak aby wszystko dobrze się zagrzało.
Przełożyć do miski i natychmiast podawać. Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary