Szpinak z ciecierzycą - Espinacas con Garbanzos¨
17 kwietnia
2
ciecierzyca
,
dodatki
,
kuchnia hiszpańska
,
pomidory
,
przekąski i przystawki
,
szpinak
,
warzywnie
Dzisiaj warzywnie. Smaczne połączenie prostych produktów. Szpinak z ciecierzycą to typowa hiszpańska przystawka, szczególnie popularna na południu Hiszpanii, w Andaluzji.
W daniu wykorzystujemy niewielką ilość składników, jest gotowe w niecałe pół godziny ( pod warunkiem, że użyjemy ciecierzycy z puszki - to sprawia, że danie robi się bardzo szybko). Tak przygotowaną ciecierzycę możemy podać jako przystawkę lub jako dodatek do grillowanych ryb lub mięs. Bardzo polecam!
Przepis ze strony Spain on a fork
Szpinak z ciecierzycą - przepis
składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej- ostrej lub słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ok 150 g przecieru pomidorowego - dałam przecier z pieczonych pomidorów
- ok 150 g szpinaku
- 1 puszka ciecierzycy, po odsączeniu ok 260 g
- sól morska
- czarny pieprz
- cukier do smaku
przygotowanie
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając ok 4 minut, aż cebula i czosnek zmiękną i lekko się zrumienią.
Posypać wędzoną papryką i kminem, wymieszać, dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. odrobiną cukru. Podgrzewać kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać szpinak, wymieszać, przykryć patelnię pokrywką, dusić na małym ogniu ok 2 minut. Dołożyć ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut, tak aby wszystko dobrze się zagrzało.
Przełożyć do miski i natychmiast podawać. Smacznego!
Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńOby smakowało :)
Usuń