Kiopolu - bułgarska pasta z bakłażana, papryki, pomidorów
08 kwietnia
0
bakłażan
,
kuchnia bułgarska
,
papryka
,
pasty i smarowidła
,
pietruszka
,
pomidory
,
z grilla
Dzisiejszy przepis na pastę Kiopolu, zawdzięczam Elinie, mojej bułgarskiej znajomej. Wypatrzyłam go u Niej na FB, i już na drugi dzień zajadaliśmy się tym warzywnym smakołykiem. Kiopolu to pasta zrobiona z bakłażana, papryki, pomidorów, czosnku i sporej ilości natki pietruszki.
Tak nam zasmakowała, że robię ją regularnie. Świetną okazją jest grillowanie. Zawsze warto wtedy przygotować sobie warzywa na pastę. Skorzystanie z piecyka nie daje może tego specyficznego, dymnego zapachu z grilla węglowego, ale też się sprawdzi. Bardzo polecam, gdyż wykorzystanie takiej pasty jest naprawdę szerokie. Jest świetnym dodatkiem do chleba, wędliny, mięsa. Ja smarowałam nią nawet naleśniki. Warto spróbować ;)
Taka porcja znika u nas w 2 dni. Nie potrafię więc powiedzieć jak długo można ją przechowywać.
Kiopolu - bułgarska pasta z bakłażana, papryki i pomidorów - przepis
składniki
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 papryki - użyłam papryk Ramiro
- 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- 1 surowy pomidor
- pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
- sól,
- cząber
przydatne urządzenia
przygotowanie
Papryki i bakłażan umyć i osuszyć. Opiekać na grillu tak długo aż skórka zrobi się czarna. Można też wstawić warzywa pod grill w piekarniku. W trakcie pieczenia pamiętać aby bakłażan i papryki odwracać tak, aby opiekły się równomiernie. Po wyjęciu z grilla przełożyć papryki na chwilę do papierowej torebki lub owinąć gazetą. Poczekać aż przestygną, usunąć gniazda nasienne i usunąć skórę. Bakłażan również obrać, podzielić na mniejsze kawałki.Pomidor umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skórkę wyrzucić. Natkę pietruszki drobno posiekać razem z ząbkami czosnku - używam blendera. Papryki i bakłażan mocno rozdrobnić w blenderze, dodać pomidory i pietruszkę z czosnkiem. Jeżeli wolimy pastę o gładszej konsystencji, możemy całość dodatkowo zmiksować. Dodać oliwę, doprawić do smaku solą i sporą ilością cząbru. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam